IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Съюзниците на Америка трябва да се подготвят за президентство на Джо Байдън

С приближаването на изборите през ноември европейците не трябва да гледат отстрани

17:40 | 19.06.20 г. 32
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Байдън има всички шансове да свали Тръмп. <em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Байдън има всички шансове да свали Тръмп. Снимка: Bloomberg

Без прогнози, но от време на време е полезно да си представим, че новините стават по-добри. Погледнете отвъд лятото и ще видите две потенциално повратни събития. Учените ни казват, че ваксина и/или лекарство срещу Covid-19 може да сложи край на пандемията. Що се отнася до втората възможност, моите приятели от външнополитическата общност мълчат. Шепнете го колкото тихо искате, но САЩ може да изберат нов президент, пише Филип Стивънс за Financial Times. 

Голяма част от света сега излиза от карантината, но възстановяването ще остане колебливо, докато нямаме много по-голяма сигурност, че Covid-19 може да бъде трайно потиснат. Настоящата опасност е, че опитите за връщане към нормалния живот могат да предизвикат втора вълна на инфекции през есента. Епидемиолозите смятат, че известно възраждане на вируса е неизбежно. Въпросът е какъв ще бъде мащабът. Докато съществува несигурност, бизнесът ще се въздържа от мащабните инвестиции, необходими за силно икономическо възстановяване.

Критичната съставка за устойчив подем е увереността. Премахвайки бъдещия риск, една евентуална ваксина - или твърдото обещание за такава в рамките на, да речем, година - биха преобразила перспективите. Лечение, което значително намалява смъртността, ще повлияе в същата посока. Мрачната картина, обрисувана в момента от повечето икономически прогностици, се гради на предположението, че вирусът ще се задържи за неопределено време. При перспективата за пълното му овладяване, икономическият отскок вероятно ще бъде много по-силен от този, който наблюдавахме след финансовата криза през 2008 г.

Колкото и да желаят да спекулират относно стъпките към ваксината, политиците извън Америка явно мълчат за това, което при липсата на пандемия би трябвало да бъде геополитическото събитие на 2020 г. Като изключим шепата автократи, приятелите и съюзниците на САЩ са предимно зад кандидата за президент на Демократическата партия Джо Байдън. Европейските лидери мърморят, че втори мандат за Доналд Тръмп би бил катастрофа за демократичната общност на нациите, която обикновено наричаме Запад. Но повечето от тях сбъркаха в очакванията си за изборите през 2016 г. Да се ​​предвиди, че американските избиратели сега ще свалят Тръмп, би било да се предизвика съдбата.

Все пак според социологическите проучвания Байдън има повече от 50% шанс да влезе в Белия дом. Рейтингът на Тръмп се сви до електоралната си база, икономиката трудно ще се върне към стабилен растеж в месеците преди изборите, а Covid-19 може да отнеме още много американски животи. Обстоятелствата могат да се променят, но би било безразсъдно да се игнорира реалната възможност Тръмп да бъде пометен от лавина от гневни туитове.

Последна актуализация: 20:45 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 3 rate down comment 3
zelka007
преди 3 години
един от кандидатите на демократите , дето прави добро впечатление , но отпадна за няколко гласа ...https://***.businessinsider.com/who-is-andrew-yang-bio-age-family-key-positions-2019-3и един от кандидатите на републиканците , дето също прави добро впечатление , но тромбона го отвя с прocтотията си ... :))) ... а и там една аржентинка има в миналото му ... :))) ... хамериканците не прощават такива неща ... https://***.businessinsider.com/who-is-mark-sanford-bio-age-family-key-positions-republican-2019-9не е да няма , но ще гледаме дъртите белоглави старци ... :))) ... по-големият въпрос е защо няма такива кандидати у нас и защо сме длъжни вместо за политики и идеи в държавата да си говорим по цял ден за кирливите ризи на различни калинки , независимо от партийната принадлежност ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 6 rate down comment 2
ing5rov
преди 3 години
Инвестора трябва да се чете наобратно ... хич не е важно какво сънуват Блумбъргови !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 7 rate down comment 1
abdul
преди 3 години
да се подхотвят за байдън..но все пак да не забравят че ще управлява тръмп.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 2
Valentin13
преди 3 години
не знам за какви фашисти говориш. прочети днешната статия на Дан Хенингер в Уолт стрийт Джърнъл - Масово бягство на семейни, работещи и нормални хора от всички американски градове. и не става въпрос за дълъг процес, а за нещо което се случва сега. а Ню Йоркските полицаи си приготвят стачка на 4 юли, наречена - Да дадем независимост на града.в Америка има много свестни и добри хора и няма да стоят със скръстени ръце, когато ненормалниците вилнеят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 3
фиг.1
преди 3 години
Статистиката е в полза на Тръмп. През последните 50 години единствено Буш баща е управлявал само един мандат. Но изненади винаги са възможни. Аз лично бих предпочел либералите пред фашистите. Особено ако последните са абсолютни смешници и некадърници.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 4
serafima
преди 3 години
Защо дори не се шепне за безчестието на Байдън и как той с това ще оглави САЩ? Защото тези, които говорят в негова полза, са върло против Тръмп? Това достатъчно ли е? Такава беше атаката и при кандидатурата на Килъри Клинтън, която е характерна с думи като: "Отидох в Либия, видях и той (Кадафи) умря". Браво на нея. Същинска цезърка. И какво се случва с Либия оттогава? И какво се стане (още) с Украйна покрай Байдън? Ех, МЕЧТИ, неолиберални! Имате още МНОГО РАБОТА в САЩ преди да погледнете на тях като досегашната сила. В момента имате СТРАШНО ОСТРИ ПРОБЛЕМИ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 9 rate down comment 3
Valentin13
преди 3 години
прав си. това е световна битка, не само американска. и то не е Тръмп срещу Байдън, а живота на нормалните хора срещу варварите-разрушители
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 6
Hahoto
преди 3 години
В българския сайт на Блумбърг и сие, подобни статии ще четем и две седмици след края на изборите в САЩ, без значение кой е спечелил! На "барикадата" са всички "прогресисти", зелени талибани и прочие радетели на онова статукво, което е толкова хубаво, когато са на власт. И колкото повече наближават изборите, толкова по-разгонени за власт ще стават...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 4
Valentin13
преди 3 години
Тръмп ще е президент колкото и да вряскат бляклайфметърс и да палят и да взривяват. социалистическата революция в САЩ няма да успее.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 3
Zlato
преди 3 години
Хаха. По-скоро гледайте вицето на Байдън, защото него ще избират американците. Байдън е на 78 ноември. Тея демократи толкова ли не можаха да извадят някой поне с 20 години по-млад или тайно се надяват да пробутат вицето за президент. Някой Обама пак.Шепнете го колкото тихо искате, но САЩ може да изберат нов президент, пише Филип Стивънс за Financial Times.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още