IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Съюзниците на Америка трябва да се подготвят за президентство на Джо Байдън

С приближаването на изборите през ноември европейците не трябва да гледат отстрани

17:40 | 19.06.20 г. 32
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Байдън има всички шансове да свали Тръмп. <em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Байдън има всички шансове да свали Тръмп. Снимка: Bloomberg

Без прогнози, но от време на време е полезно да си представим, че новините стават по-добри. Погледнете отвъд лятото и ще видите две потенциално повратни събития. Учените ни казват, че ваксина и/или лекарство срещу Covid-19 може да сложи край на пандемията. Що се отнася до втората възможност, моите приятели от външнополитическата общност мълчат. Шепнете го колкото тихо искате, но САЩ може да изберат нов президент, пише Филип Стивънс за Financial Times. 

Голяма част от света сега излиза от карантината, но възстановяването ще остане колебливо, докато нямаме много по-голяма сигурност, че Covid-19 може да бъде трайно потиснат. Настоящата опасност е, че опитите за връщане към нормалния живот могат да предизвикат втора вълна на инфекции през есента. Епидемиолозите смятат, че известно възраждане на вируса е неизбежно. Въпросът е какъв ще бъде мащабът. Докато съществува несигурност, бизнесът ще се въздържа от мащабните инвестиции, необходими за силно икономическо възстановяване.

Критичната съставка за устойчив подем е увереността. Премахвайки бъдещия риск, една евентуална ваксина - или твърдото обещание за такава в рамките на, да речем, година - биха преобразила перспективите. Лечение, което значително намалява смъртността, ще повлияе в същата посока. Мрачната картина, обрисувана в момента от повечето икономически прогностици, се гради на предположението, че вирусът ще се задържи за неопределено време. При перспективата за пълното му овладяване, икономическият отскок вероятно ще бъде много по-силен от този, който наблюдавахме след финансовата криза през 2008 г.

Колкото и да желаят да спекулират относно стъпките към ваксината, политиците извън Америка явно мълчат за това, което при липсата на пандемия би трябвало да бъде геополитическото събитие на 2020 г. Като изключим шепата автократи, приятелите и съюзниците на САЩ са предимно зад кандидата за президент на Демократическата партия Джо Байдън. Европейските лидери мърморят, че втори мандат за Доналд Тръмп би бил катастрофа за демократичната общност на нациите, която обикновено наричаме Запад. Но повечето от тях сбъркаха в очакванията си за изборите през 2016 г. Да се ​​предвиди, че американските избиратели сега ще свалят Тръмп, би било да се предизвика съдбата.

Все пак според социологическите проучвания Байдън има повече от 50% шанс да влезе в Белия дом. Рейтингът на Тръмп се сви до електоралната си база, икономиката трудно ще се върне към стабилен растеж в месеците преди изборите, а Covid-19 може да отнеме още много американски животи. Обстоятелствата могат да се променят, но би било безразсъдно да се игнорира реалната възможност Тръмп да бъде пометен от лавина от гневни туитове.

Последна актуализация: 20:45 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още