IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България отново е на последно място в ЕС по дигитализация

Едва един от трима българи разполага с основни цифрови умения, само 7% от малките и средните предприятия продават онлайн

15:23 | 11.06.20 г. 4
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Marvin Meyer on Unsplash</em></p>

Снимка: Marvin Meyer on Unsplash

България се нарежда на 28-мо място от 28-те държави членки на Европейския съюз (ЕС) в Индекса на Европейската комисия на навлизането на цифровите технологии в икономиката и обществото (DESI) за 2020 г. На същата позиция бяхме и през 2019 г., докато през 2018 г. страната ни бе на предпоследно място.

Макар че общият ѝ резултат е нараснал до 36,4 пункта, България се нарежда на опашката на ЕС въз основа на данните, получени преди пандемията. Причината е във факта, че държавата не е постигнала особено добри резултати по някои показатели на DESI, докато партньорите ѝ от ЕС са подобрили представянето си.

Страната ни се справя сравнително добре в областта на свързаността и особено добре по отношение на широкия достъп до свръхвисокоскоростни и мобилни широколентови мрежи. Тя е направила значителни подобрения в измерението „електронно управление“, което бележи все по-голям брой потребители, и е постигнала висок резултат по отношение на предоставянето на цифрови обществени услуги за сектора на стопанската дейност.

Що се отнася до човешкия капитал, България се е изкачила с две места по-нагоре в класацията в сравнение с предходната година. Въпреки това, равнището на уменията в областта на цифровите технологии е сред най-ниските в ЕС. Лицата, които притежават поне основни цифрови умения, възлизат на 29% от възрастното население в сравнение със средно 58% за ЕС, докато само 11% притежават умения над средното равнище (малко под една трета от средната стойност за ЕС).

Представянето на България също така се намира доста под средната стойност по отношение на интегрирането на цифрови технологии. Българските предприятия все още не се възползват напълно от възможностите, предлагани от онлайн търговията: 7% от малките и средните предприятия продават онлайн (в сравнение с 18% средно за ЕС), 3% от всички МСП реализират трансгранични продажби и само 2% от оборота им е от търговия онлайн.

Свързаност на страната - на дъното по отношение на цялостното разпространение на широколентовия достъп до интернет

С обща оценка от 38,5 за свързаността България заема 26-то място измежду държавите от ЕС. Покритието с високоскоростен широколентов достъп от следващо поколение се подобрява от 75% през 2018 г. на 77% през 2019 г., а покритието с ММГК се увеличава от 38% през 2018 г. на 42% през 2019 г.

България все още трябва да попълва пропуски по отношение на разгръщането на фиксираната широколентова мрежа, за да достигне средната стойност за ЕС.

Последна актуализация: 13:23 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 5 rate down comment 2
Hahoto
преди 3 години
Малко шменти капели тая статистика-екливибристика. Първо, що е туй животно "основно цифрово умение" - работа с лаптоп и смартфон, сърфиране в браузари, търсене на информация, общуване в социални мрежи, изпращане и четене на мейли - туй ще трябва да е ОСНОВНО цифрово умение. Липсва конкретика в тази дигитализирана творба ;). Второ "дигитализация" например означава да не четем книгата на хартия, а на битове, ползвайки дисплея на екрана. Стига да четем, книги няма значение, доколко са "аналогови" от хартия или дигитални.Даже "аналога" си е за предпочитане :) Що се отнася до онлайн търговията, българинът все още иска око да види и ръка да пипне, че инак не знае какъв *** може да получи. Разбира се, който спечели онлайн доверието му ще може да търгува с него "дигитализирано". И накрая опитайте се да си опечете един дигитализиран хляб и да се нахраните с него. Ако успеете, значи наистина сме изостанали много! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 2
mrynmryn
преди 3 години
Сещам се СВ-то на една колежка, на графа компютърни умения (очаква се да ги изброй), пишеше "много добри". Друга колежка - ИТ поддръжката звъни и вика - може ли да си изкл. компа, тя гаси монитора. Трета колежка - Натисни ф4. Натиска ф+4... Колега, който бе написал сума ти програми като умения и 3 години опит на такава позиция, не знаеше дори как да пусне програма, с която се предполага, че е работил. Та такива ти компютърни умения у беге персонала, но иначе всичките имаха претенции.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 0
IQ96
преди 3 години
Ама същото е и с чуждите езици, (родният български е друга бира:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 0
IQ96
преди 3 години
Човешкият капитал/матРиАла е най-слабото ни звено май.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още