IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

„Топлофикация София“ възстановява 30,8 млн. лв. на своите абонати

Дружеството започва от днес да преизчислява сметките на клиентите

16:40 | 11.06.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов/Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов/Investor Media Group

„Топлофикация София“ ЕАД ще възстанови на своите абонати 30,8 млн. лв, след като Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) определи ретроактивните цени на топлинната енергия и на електрическата енергия, произведена по високоефективен комбиниран начин, по които ще бъдат преизчислени сметките на потребителите, посочват от топлофикационното дружество на своя сайт

Намалението на цената на топлинната енергия  от „Топлофикация София, в сила от 1 юли 2019 г., е 11,16%.

След решението на КЕВР дружеството вече може да стартира процедурата за преизчисление на сметките на потребителите и да пресметне сумата за възстановяване на всеки свой абонат.

По договорите за доставка на природен газ за периода 5 август 2019 г. - 31 март 2020 г. на дружеството се възстановяват 59,4 млн. лева. Тази сума включва 17,2 млн. лв., които компанията, като производител на електрическа енергия, следва да върне във фонд „Сигурност на електроенергийната система; 9,6 млн. лв. ДДС, както и 1,8 млн. лихви, платени към газовия доставчик.

Останалите 30,8 млн. лв. „Топлофикация София“ ще възстанови на клиентите си през следващите месеци, изтъкват от дружеството.

„След като вече разполагаме с определената от КЕВР ретроактивна цена на топлинната енергия, предстои в 30-дневен срок да извършим преизчисленията. Във фактурите на потребителите ясно ще обозначим както съответния период, така и съответното намаление, което всеки ще получи“, заявиха от дружеството.

За абонатите, които заплащат потреблението на топлинна енергия в имотите си по реален месечен отчет, ще бъде направено приспадане на дължимите суми с фактурата за юни, която те ще получат след 15 юли. Ако сумата за възстановяване е по-голяма, приспадането ще продължи до нейното изчерпване.

За клиентите, които заплащат прогнозно месечно потребление, ще бъде направено преизчисляване и възстановяване на сумите в годишната изравнителна сметка, която предстои те да получат до 15 юли.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:44 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още