IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Засилено потребление и инфлация могат да изненадат Фед

Възможно е в края на лятото да се получи дисбаланс между търсенето и предлагането на стоки, прогнозира финансистът Иво Благоев

18:04 | 11.06.20 г.
Засилено потребление и инфлация могат да изненадат Фед

Федералният резерв на САЩ обяви след последното си заседание, че близките до нулата лихви ще останат факт до 2022 г. Ускорение на инфлацията може обаче да изненада централната банка. Това мнение изказа в ефира на Bloomberg TV Bulgaria, в предаването “В развитие”, Иво Благоев, изпълнителен директор на Астра Асет Мениджмънт.

“Очакванията на Фед за инфлацията са доста минорни, но не е изключено да се появи изненада и то от търсенето от страна на потребителите - да не може да бъде задоволено от предлагането”, посочи той.

Според финансиста потребителите ще се възползват от стимулите, предоставяни от правителствата и централните банки, като в същото време производителите може да не успеят да посрещнат търсенето заради мерките срещу пандемията, които ги принудиха да замразят дейност.

“Възможно е в края на лятото да се получи дисбаланс между търсенето и предлагането на стоки, защото производството няма да може да навакса толкова бързо, което ще ускори инфлацията”, смята Благоев.

Той обясни, че стимулите и парите, които са насочени към хората, които са засегнати от коронавируса, може да влязат в употреба почти веднага.

Това няма да са пари, които ще бъдат спестени“ каза финансистът и пресметна, че те възлизат на 3 трилиона, които са за подкрепа на фирмите и населението.

Благоев смята, че инфлация от 3% е реална.

Изпълнителният директор на Астра Асет Мениджмънт коментира и опцията за въвеждане на отрицателни лихви от Фед. По негови думите централната банка на САЩ си е взела поука от ситуацията в Европа, където “отрицателните лихви колкото помагат, толкова и вредят”.

Фед постига доста по-добър ефект благодарение на количествените улеснения”, убеден е Благоев.

Той напомни, че Фед има неограничени възможности и продължава да печата пари.

Какво може да се очаква от паричната политика на Фед? Как реагират на изказването на гуверньора на Фед Джером Пауъл пазарите? Как се контролира кривата на доходността?

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Видеа с всички гости на предаването “В развитие” гледайте тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:20 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още