IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мрачните прогнози на Фед оцветиха в червено европейските борси

Автомобилният сектор се представи най-зле с понижение от 6,9%

19:39 | 11.06.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Luke MacGregor/Bloomberg</em></p>

Снимка: Luke MacGregor/Bloomberg

Европейските борси отбелязаха рязък спад, а инвеститорите бяха под влиянието на Федералния резерв на САЩ и опасенията от втора вълна на коронавируса, предава CNBC.

Паневропейският индекс Stoxx 600 завърши сесията с понижение от 4%, като автомобилният сектор отбеляза спад от 6,9%, а всички сектори и големи борси се озоваха на отрицателна територия.

Лондонският бенчмарк FTSE 100 се понижи с 3,99% до ниво от 6076,70 пункта. Германският DAX отписа 4,47% от стойността си и завърши деня на ниво от 11 970,29 пункта. Френският CAC 40 записа спад от 4,71% до ниво от 4815,60 пункта.  Борси Борси

Реакцията на инвеститорите на последните прогнози за икономиката на Фед беше в светлините на прожекторите. Американската централна банка запази непроменени основните си лихвени проценти в сряда и даде знак, че не очаква да ги увеличи до 2022 г. Фед също така очаква американската икономика да се свие с 6,5% през 2020 г., след което да постигне ръст от 5% през 2021 г.

„Не смятаме да увеличаваме лихвите. Дори не мислим да мислим за увеличаване на лихвите“, заяви гуверньорът на Фед Джером Пауъл. „Мислим единствено да предоставим подкрепа на икономиката и смятаме, че това ще отнеме известно време“, допълни той.

Развитията около коронавируса също остават ключово безпокойство за пазарите. В сряда беше обявена отмяната на изключително популярните музикални фестивали Coachella и Stagecoach, след като главният здравен инспектор на Ривърсайд Каунти в Калифорния д-р Камерън Кайзър издаде заповед, позовавайки се на влошаване на разпространението на COVID-19 през есента.

Редица американски щати, които бяха сред първите излезли от блокадата, регистрирах ръст на броя на случаите и на приетите в болницата, включително в Тексас, Флорида и Аризона.

На корпоративния фронт книжата на германската авиокомпания Lufthansa поевтиняха с 9%, след като тя обяви, че до 26 хил. служители може да изгубят работното си място.

На второ място сред най-зле представилите се компании на Стария континент беше Renault, чиято цена на акциите се срина с 14%, след като президентът Жан-Доминик Сенар заяви пред френския парламент, че нова парична инжекция от държавата в автомобилната компания „не се обсъжда“.

Книжата на Unilever бяха едни от малкото европейски акции, които се озоваха на положителна територия, като прибавиха половин процент, след като компанията съобщи, че ще слее дуалната си структура, за да позволи по-голяма гъвкавост при сливанията и придобиванията.

Цената на акциите на Just Eat Takeaway спря първоначалния си ръст и отписа близо 4% от стойността си, след като компанията обяви сделката за 7,3 млрд. долара за придобиването на конкурента GrubHub.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:09 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още