IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Собственици и наематели на търговски имоти в САЩ спорят за неплатени наеми

Много наемодатели не считат, че пандемията е форсмажорно обстоятелство и смятат, че наемателите им дължат пълно плащане дори ако не са работили

11:33 | 12.06.20 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Craig Warga/Bloomberg</em></p>

Снимка: Craig Warga/Bloomberg

Напрежението между наематели и собственици в САЩ заради пропуснати плащания кипи от седмици. Сега то се разлива и в съдебните зали, пише Wall Street Journal.

Все повече собственици се обръщат към съда в опит да съберат неплатени наеми за март и април, след като изтече обичайният 30-дневен гратисен период.

Наемателите твърдят, че договорите им трябва да бъдат променени, тъй като магазините им са били принудително затворени заради пандемията. Сблъсъкът се изостря на фона на облекчаването на ограничителните мерки, което им позволява да отворят обектите си, ако спазват определени изисквания.

Собственици на магазини подадоха искове срещу търговци като Gap Inc. и PetSmart Inc., в които твърдят, че наемателите им са нарушили сключените договори.

Скорошните масови протести и грабежи в някои части на страната също накараха някои наематели да отложат повторното отваряне или отново да затворят. Това може допълнително да усложни събирането на наемите.

Много съдилища в цялата страна започнаха да подновяват дейност през последните седмици, включително в Ню Йорк, Кънектикът и Флорида. Когато съдилищата в Ню Йорк възобновиха приемането на електронни документи за несъществени въпроси в Деня в памет на жертвите във войните, типичният брой дела се утрои в някои от тях, отбелязва изданието. Сред тях преобладават спорове между собственици и наематели, но някои могат да приключат извънсъдебно.

„Тук и егото има роля“, казва Мичъл Фридман, старши вицепрезидент в RCS Real Estate Advisors, който представлява наематели. „Ще има много безсмислени спорове, преди хората да седнат на масата на преговорите“, посочва той.

Много наематели, които не плащат, казват, че пандемията е непреодолима сила или събитие извън техния контрол, което не им позволява да изпълняват договорните си задължения. Много от собствениците обаче не считат пандемията за форсмажорно събитие и смятат, че наемателите им дължат наем  дори ако са реализирали по-малко или никакви продажби.

„Хората не знаят как да разрешат този проблем“, казва Джийн Шпигелман, заместник-председател на Ripco Real Estate. На места, включително Ню Йорк, които позволиха на несъществените магазини на дребно да отворят отново в понеделник – много по-късно, отколкото на други места, като спазват някои изисквания за безопасност, споровете ще ескалират.

Simon Property Group, най-големият собственик на молове в страната, заведе дело срещу Gap миналата седмица заради неплатен наем и други такси в размер на 66 млн. долара. При подаването на иска от Simon Property заявяват, че ритейлърът е задържал наема за април, май и юни. В иска не се посочва за колко магазина се водят спорове. Компанията има 412 обекта, които се оперират от Gap, сочат данни, вписани в допълнителна декларация.

Gap заявява, че се ангажира да работи с наемодателите за намиране на „взаимно изгодни  решения и справедливи условия за наем“. „Важно е да отбележим дълбокия ефект, който Covid оказва и върху търговските центрове, оставяйки ги затворени за нас и нашите клиенти в продължение на месеци“, казва Марк Даниел Снайдер, мениджър на комуникациите в Gap.

Компания, свързана с Moinian Group, частна инвестиционна компания за недвижими имоти, подаде жалба в края на май, в която твърди, че NBA Media Ventures не е спазила договора си и дължи наеми за 1,26 млн. долара. Наемът е определен на 7,5 млн. долара годишно или 625 хил. долара на месец. В жалбата се казва, че наемодателят спазва задълженията си и че наемателят „е имал абсолютно и безусловно задължение да плати на ищеца дължимия наем“.

NBA казва, че подобно на другите магазини на Пето авеню в Ню Йорк, обектът е бил затворензаради пандемията. „При тези обстоятелства не вярваме, че тези твърдения имат някаква стойност“, посочва  говорителят на компанията Майк Бас.

Ако преговорите за наемите не стигнат доникъде, много магазини ще затворят, защото наемателите подават заявления за фалит, оставяйки съдиите да решат колко точно се дължи за наеми. Миналата година например Barneys New York подаде молба за фалит, след като не успя да се договори за по-достъпен наем във водещия си магазин на Медисън авеню.

Наематели също завеждат дела срещу собственици. Някои съдят своите застрахователни компании за отказ да удовлетворят исковете им заради прекъсванията. Други, сред които Victoria's Secret Stores LLC, са изпратили призовки до своите хазяи в Ню Йорк, за да анулират своите договори за наем.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:31 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още