IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Отнеха разрешителното за дейности с отпадъци на фирма „ТОН ЕКО“

На площадката не е монтирано съоръжение за третиране и не е извършвана дейност по оползотворяване на опасни отпадъци

15:11 | 12.06.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Складираните на площадката на дружеството "ТОН ЕКО" в Лом опасни отпадъци надвишават многократно разрешеното количество в издадено през 2018 г. от РИОСВ - Монтана разрешение. Това установиха при проверка експерти от екоминистерството и екоинспекцията в Монтана.

Проверката е извършена на 8 юни в изпълнение на издадена от министъра на околната среда и водите заповед, съобщават от пресцентъра на МОСВ.

На площадката не е монтирано съоръжение за третиране на отпадъци и не е извършвана дейност по оползотворяване на опасни отпадъци. 

Заради това на 9 юни 2020 г. РИОСВ - Монтана издаде решение за отнемане на разрешението за дейности с отпадъци на дружество "ТОН ЕКО" ЕООД, София.

За проблемната площадка в Лом екоминистърът Емил Димитров съобщи преди два дни. Тя е за съхранение и преработка на отпадъци от акумулатори. Оказало, че там не е имало никакви машини и съоръжения.

Преди дни Министерството на околната среда и водите (МОСВ) започна масирани проверки в няколко ТЕЦ-а, циментови заводи и депа за отпадъци. Целта е да се провери дали в тях се горят боклуци. Проверяващите са набелязали заводи за акумулатори, за които има информация, че съхраняват отпадъци, внесени от чужбина с цел изгаряне.

Новите текстове, внесени от управляващото мнозинство, задължават всички инсталации за горене на отпадъци, независимо от техния капацитет, да преминават през процедурата по задължителна оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС). На задължителна оценка ще подлежат и т. нар. експериментални инсталации. 

 

 

 

 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:44 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още