IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

7 основни правила как да си починете добре

Добрата ваканция не е непременно скъпа. Основното тук е да не се съгласявате веднага с първия вариант

16:09 | 12.06.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: РУСКОВЕЦ РЕЗОРТ</em></p>

Снимка: РУСКОВЕЦ РЕЗОРТ

Изглежда, че релаксацията е проста и това не е необходимо да се учи. Е, всъщност отиваш на кино или кафене и си почиваш. Въпреки това, за тези, които работят здраво или са заети с обучението си, качествената почивка се превръща в истински проблем. Трябва да погледнете афиша, да купите билети предварително, да харчите пари, да отидете някъде. По-лесно е да махнете с ръка и да гледате сериала.

1. Заставете си да си починете.

Първата опасност ни чака вечерта след нормален работен ден, когато вече не искате нищо. За да не седите цяла нощ в социалните мрежи, купете билет за концерт, на ресторант, поговорете с приятел. И за да не мислите за уморената ви глава, направете сега простото упражнение „Сценарии за вечерен релакс“. Разделете листа на две колони. Отляво напишете опциите за типична тъпа вечер: „прелистване в Instagram“, „седене пред телевизора“. И отдясно - спомнете си добрите варианти: „разходка в любимия си парк“, „посещение на нова изложба“, „гмуркане в басейна след тренировка във фитнес залата“.

2. Устройте си „полу-уикенд“.

Чудесен вариант за тези, които посрещат петък в състояние на изцеден лимон. Всичко, което трябва да се направи, е да завършите работа веднъж седмично за 1-2 часа по-рано, да напуснете офиса и да извършите един от сценариите за вечерна релаксация. Правете това, за което нямате достатъчно време и енергия в обикновена вечер: отидете на кино, в аквапарка или на концерт. Като си починете в средата на седмицата, ще имате много повече време в останалите работни дни. Сряда вечер е идеална за полу-уикенд.

3. Планирайте и оптимизирайте живота си за уикенда.

Планирането на почивка за уикенда е приятно изживяване, рядко има проблеми с това. Но планината от домакински дела е реална опасност да съсипете всичко. В крайна сметка, през уикенда повечето от нас са свикнали да пазаруват храна, почистване, миене и готвене. Направете списъци със задачи, задайте отговорници и срокове. Всички на работа. Това ще спести няколко часа.

4. Измисляйте ритуали.

Ритуалите са необходими не само за работа, но и за релакс. Обичайното действие от ритуала се отличава с детайли. Сравнете: запържете „готово барбекю“ от нещо непонятно или сами изберете добро месо, мариновайте го с интересни подправки, запържете го на подходящото барбекю, сервирайте в красива гарнитура. Отидете на кино, театър, концерт.

 5. Създайте своя ритъм за ваканция.

Лекарите са на мнение, че не трябва да почивате по-малко от два пъти годишно, в противен случай рискът от сърдечен удар и депресия се увеличава значително. В същото време е по-добре да се отпускате малко, но по-често. Може да отидете една седмица на море и след това да си изберете от оферти за Банско още една седмица на балкан.

6.Редувайте почивка с приключения.

Почивката е пасивен сценарий, например лежането на плажа и четенето на книга. Преди да отидете на работа, е необходима пасивна почивка, един или два дни. В противен случай след като отидете на работа ще се чувствате като разбити, а не отпочинала.

7. Да бъда сам

Отделянето на време да бъдете сами със себе си е много важно. Можете да го посветите на занимания, които ви интересуват само вас, безцелни лежерни разходки или гледане на любимите ви сериали. Има много варианти, основното е да изберете това, което искате да направите само за вас. А да бъдеш сам със себе си помага да освежиш мислите си, да подредиш желанията си или просто да чуеш себе си.

 7. Относно парите

Добрата ваканция не е непременно скъпа. Основното тук е да не се съгласявате веднага с първия вариант. Разгледайте повече оферти и изберете най-подходящата за вас според финансовите ви възможности. Така, след почивката няма да се притеснявате, че сте нарушили семейния бюджет и ще се върнете спокойни и починали на работа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:26 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още