IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фед правилно изключва вдигане на лихвите в обозримо бъдеще

Централната банка не беше подведена от спада на безработицата, нито от ръста на пазарите

17:08 | 12.06.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Джей Пауъл. <em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Джей Пауъл. Снимка: Bloomberg

Председателят на Федералния резерв Джером Пауъл отправи отрезвяващо послание към пазарите на акции. Неговият коментар след заседанието на комисията по определяне на лихвените проценти на Фед представляваше отхвърляне на идеята, че коронавирусът и икономическото му въздействие ще бъдат превъзмогнати бързо и че американските компании ще могат да се върнат там, където бяха преди пандемията да затвори големи части от страната. Пауъл направи основателно мрачна прогноза за американската икономика, пише Financial Times в редакционен коментар.

Прогнозите на централната банка, публикувани заедно с решението на Федералната комисия за отворения пазар, предвиждат свиване с 6,5 на сто на американската икономика през тази година, като безработица ще приключи на ниво от 9,3 на сто. Макар данните от миналата седмица за намаляването на безработицата да бяха положителна изненада, Пауъл каза, че все още е загрижен относно дългосрочните щети за икономиката: „Много милиони хора“ няма да могат бързо да се върнат на работа, изтъкна той. 

Това беше съчетано с благоприятно послание относно лихвите. Пауъл посочи, че централната банка няма да ги повишава поне до 2022 г. „Не мислим за вдигане на лихвите. Не мислим дори да го обмисляме“, коментира той.

Ситуацията за Пауъл може да е „парен каша духа“. Опитът да „нормализира“ лихвените проценти в началото на мандата му като председател на Фед беше изоставен, след като световната икономика започна да се забавя. В сряда той каза, че преди пандемията да удари, САЩ са имали „първия затегнат пазар на труда от четвърт век“ и това е започнало да води до ръст на заплатите за групите в неравностойно положение. „Имахме пълни основания да смятаме, че това ще продължи, но тогава дойде обезкуражаващото бедствие“, сподели той“. Пауъл добави, че въпреки ниската безработица преди пандемията Фед е наблюдавал „почти невидимо движение на инфлацията“ и безработицата е можела да падне още.

Посланието на Пауъл и прогнозите на Фед разтърсиха инвеститорите: пазарите на акции спаднаха в четвъртък с отварянето на Уолстрийт. Извънредният пакет от покупки на активи и намаляване на лихвите от страна на централната банка, които вече бяха стартирани, за да се справят с коронавирусната криза, преди това помогнаха за подема на борсата. По-рано тази седмица основният американски индекс S&P 500 възстанови всичките си загуби за годината.

Инвеститорите също така изглеждат по-загрижени за втора вълна от инфекции. Няколко американски щата са свидетели на рязък ръст в случаите, след като облекчиха карантината, включително Калифорния, Флорида, Джорджия и Тексас. Въпреки това финансовият министър Стивън Манучин изключи подновяване на карантината, казвайки: „Научихме, че като спрем икономиката създаваме повече щети.“

Евентуалната втора вълна представлява проблем и за Федералния резерв. В изказването си в сряда изглежда, че Пауъл изключи всяка възможност за намаляване на лихвите под нулата. Това оставя възможността за допълнително количествено облекчаване или контрол на кривата на доходността, при което централната банка се намесва, за да поддържа дългосрочните лихвени проценти на определено ниво, в допълнение към краткосрочните лихвени проценти, които контролира директно.

Предупрежденията на Фед са правилни, като това важи за решението да се оставят ниски лихвите и за ясното му съобщаване на пазарите: еуфорията отдавна имаше нужда от корекция. Ако е необходимо обаче Фед може да намери начин да направи повече, особено ако коронавирусът се върне наистина. В този случай фискалната политика също ще трябва да се прояви. Федералният резерв не беше подведен от спада на безработицата, нито от ръста на пазарите. Америка може само да се надява, че погледът на Конгресът е също толкова ясен.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:49 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още