IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Wall Street отбеляза най-големия седмичен спад за последните три месеца

Въпреки отбелязаните ръстове Dow и S&P 500 отчитат седмичен спад от над 4,5%

23:15 | 12.06.20 г. 3
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Основните индекси на Нюйоркската фондова борса регистрираха най-лошата си седмица за последните три месеца, въпреки че приключиха днешната сесия на зелена територия, съобщава CNBC.

Бенчмаркът на сините чипове Dow Jones Industrial Average, който следи търговията с книжата на 30-те най-големи американски публични компании, отчете ръст от 519,83 пункта, или 2,07%, до 25 648 пункта.

Широкият измерител S&P 500 записа повишение от 1,45 на сто до ниво от 3045,74 пункта.

Технологичният показател Nasdaq Composite напредна със 11,58 пункта, или с 1,18%, до ниво от 9604,31 пункта.

щатски щатски

За цялата седмица Dow и S&P 500 отчитат спад от поне 4,5%, докато загубата при Nasdaq е малко над 2%.

В четвъртък (11 юни) Wall Street записа най-слабата сесия от 16 март, след като Dow изтри над 1800 пункта от стойността си, а понижението при S&P 500 и Nasdaq беше съответно с 5,9 на сто и 5,3%.

щатски щатски

Акциите на онези компании, които разчитат на успешното възстановяване на бизнеса, отчетоха ръст в стойността си, но остават далече от новата от преди пандемията. Книжата на Delta Air Lines поскъпнаха с 10,5%, докато тези на Carnival Corp. отчетоха ръст от 12,2%.

В технологичния сектор акциите на Microsoft, Apple, Facebook и Alphabet поскъпнаха съответно с 0,90%, 1,14 на сто, 1,45% и 0,29 на сто.

При финансовите компании – цената на книжата на JPMorgan Chase, Banc of America и Wells Fargo записа ръст съответно от 2,50%, 3,38 на сто и 4,09%.

Основна тема във фокуса на инвеститорите през днешната търговия беше докладът на Федералния резерв на САЩ, който беше представен пред Конгреса. Представителите на централната банка заявиха, че очакват финансите на домакинствата и балансите на бизнеса да се сблъскат с „продължителна нестабилност“ в резултат на шока при икономическата активност, произтичаща от пандемията от коронавирус.

Централната банка изтъкна редица други свои опасения, като силно несигурната перспектива за овладяване на епидемията, със значителен риск от възобновяване на инфекциите; потенциална вълна от фалити при бизнеса - по-специално сред малките предприятия - произтичаща от срива в потребителското търсене; несигурност относно перспективите за възстановяване на търсенето на работници и възможен натиск върху заплатите; големи натоварвания, появяващи се в държавните и местните финанси; и потенциално скъпа реконфигурация на глобалните вериги на доставка, разрушени от прекъсването на търговията.

щатски щатски

През седмицата финансовият министър на САЩ Стивън Манучин заяви, че затварянето на икономиката за втори път за борба с разпространението на COVID-19 не е жизнен вариант и може да причини още повече главоболия на американците.

Той каза това след нарастването на безпокойството на Wall Street за втора вълна случаи на коронавирус в САЩ. Тексас обяви три последователни дни рекорден брой хоспитализации заради COVID-19, а девет окръга в Калифорния съобщават за повишаване на броя на новите случаи или на хоспитализирането на потвърдени случаи.

На облигационните пазари доходността по 10-годишните и 30-годишните американски държавни ценни книжа се повиши съответно до 0,707% и 1,456%.

При валутната търговия доларовият индекс, който измерва силата на американските пари спрямо кошница от шест конкурентни валути, отчете 0,5% ръст до 97,22 пункта. Еврото се търгуваше при спад в стойността спрямо щатската валута с 0,496% срещу 1,124 долара.

На петролните пазари цената на международния бенчмарк Брент се повиши с 18 цента до 38,73 долара за барел, докато фючърсите върху американския WTI поевтиняха с 8 цента до 36,26 долара за барел.

При търговията с ценни метали цената на златото се покачи с 0,2 на сто до 1742,80 долара за тройунция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:27 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 0
be_google
преди 3 години
без манипулациите дау трябваше да слезе под 5000 пет хиляди пункта....защото при много по-лека криза слезе на 6000.....нямам нищо против да ми обясните колко прекрасни са мириканските шитове за трилиони зимбабвийски сякаш долари....живеем в тотална лъжа и манипулации на световните пазари!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 0
driverf1
преди 3 години
Спада тепърва предстои.....,може да видим "дядо Джонс" и под 14000.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 1
ivan.kostov.39
преди 3 години
В Китай вече няма вирус. И на другаде е се оправят нещата. Време е необходимо. Спада беше добър за да си купя някои акции :) Късмет на всички :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още