IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търговската война със САЩ пресушава китайската програма за социално осигуряване

За да помогне на компаниите, които се борят с американските мита, Пекин намали горната граница на вноските за осигуровки, изплащани от тях, до 16%

14:00 | 13.06.20 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Giulia Marchi/Bloomberg</em></p>

Снимка: Giulia Marchi/Bloomberg

Китайската програма за социално осигуряване не остарява добре. Търговската война със САЩ и пандемията от коронавирус принудиха Пекин да продължи да предлага щедри стимули, за да облекчи тежестта за китайските компании от вноски за социално осигуряване, пише Nikkei Asia Review.

Но това доведе до помрачаване на перспективите за социалната система. Определените разходи за социално осигуряване за фискална 2020 г. ще надвишат приходите за първи път от 1998 г.

Този проблем се появява в особено неподходящ момент за програмата за социално осигуряване на страната, тъй като през 2022 г. голяма част от поколението на бейби бумърите в Китай ще достигне пенсионна възраст.

Страната предлага седем вида програми на гражданите, включително пенсии, медицинско осигуряване и застраховки, покриващи трудови злополуки, безработица или майчинство. Постъпленията се събират в общ доверителен фонд, който изплаща съответните суми на бенефициентите.

Но приходите в общия фонд ще се свият с 4% до 7,73 трлн. юана (1,09 трлн. долара) съгласно бюджета за 2020 г., одобрен на Конгреса на Китайската комунистическа партия (ККП) през миналия месец, докато разходите ще скочат с 10% до 8,23 трлн. юана. 

Дефицитът от близо 500 млрд. юана би намалил салдото във фонда за социално осигуряване с 5% до 8,9 трлн. юана в края на годината, което е първото подобно свиване, откакто през 1998 г. тези данни станах достъпни.

Застаряващото население на Китай е довело до увеличаване на изплащанията по програмата. Разходите за социално осигуряване идват главно от вноски, плащани от служители и работодатели, както и от държавни субсидии. Въпреки че се предвижда субсидиите да нараснат с 12% до рекордните 2,16 трлн. юана, вноските ще паднат с 9% до 5,24 трлн. юана.

Спадът на вноските е свързан с търговската война между САЩ и Китай. За да помогне на компаниите, които се борят с митата, през май 2019 г. Пекин намали горната граница на вноските, изплащани от корпорациите, до 16% от заплатите на служителите, което е намаление от 20%. В резултат на това дружествата са платили с 425,2 млрд. юана по-малко за вноски за социално подпомагане през миналата година.

Подобни мерки последваха, след като пандемията от коронавирус обхвана страната по-рано тази година. Правителството облекчи вноските за пенсии и безработица, особено за малките, микро и средните предприятия. Сумата от 500 млрд. юана беше заличена от разписките за социално осигуряване между февруари и юни. 

китай китай

Облекчаващите бизнеса мерки трябва да изтекат в края на юни, но премиерът Ли Къцян обяви удължаването им до декември, когато представи правителствения работен доклад миналия месец.

Над 20 милиона души се раждат всяка година в Китай между 1962 г. и 1976 г., показва проучване, проведено през 2010 г. Това води до период на масовото пенсиониране, на около 15 години, по време на който се забелязва скок в изплащанията по програмата за социално осигуряване.

Тази година правителствените субсидии по програмата ще надхвърлят разходите за отбрана със 70%.

Централното правителство не разкрива разширени перспективи за финансиране на социалното осигуряване. Китайската академия на социални науки публикува първата по рода си оценка за пенсионния фонд за работниците в градовете. Поддържаният от държавата мозъчен тръст представи шокираща прогноза, че резервите за социално осигуряване ще бъдат пресушени през 2035 г.

За да поддържа своите граждани на пенсионна възраст, чийто брой ще достигне 300 милиона, ККП може да бъде принудена да разгледа ограниченията на разходите за военна и вътрешна сигурност - две области, които се подкрепят от партийното управление. Такъв резултат може да повлияе на дългосрочния баланс на сигурността в Азия.

Междувременно застаряването на китайското население не показва признаци на забавяне. Страната преживява скок в раждаемостта след 1962 г., като родените през тази години много скоро ще достигнат пенсионна възраст.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:39 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още