IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европа започва да отваря границите си

Оставащите затворени граници на Испания и някои ограничения на други места означават, че пътуванията са далеч от нивото преди пандемията

08:41 | 15.06.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Швейцария също отваря границите си към ЕС. <em>Снимка: EPA/MARTIAL TREZZINI</em></p>

Швейцария също отваря границите си към ЕС. Снимка: EPA/MARTIAL TREZZINI

Европейските страни облекчават днес някои ограничителни мерки по границите след наложените заради коронавируса карантини, но оставащите затворени граници на Испания, някои ограничения на други места и новите начини на работа означават, че пътуванията са далеч от нивото преди пандемията, предаде Ройтерс.

В Шенгенската зона, обхващаща 22 страни от Европейския съюз плюс Исландия, Лихтенщайн, Норвегия и Швейцария, пресичането на границите става без проверки. Границите обаче бяха до голяма степен затворени преди три месеца за всичко освен за превоз на стоки и важни работници.

Европейският комисар за вътрешните работи Илва Йохансон призова страните от Шенген миналата седмица да премахнат контрола по вътрешните граници до днес, за да позволят постепенно повторно отваряне за други държави от юли.

От Исландия до Гърция много ограничения за посетители от ЕС и Шенген ще бъдат облекчени от днес, но това на означава, че 420-те милиона жители на Шенгенската зона ще се върнат към безпрепятствено пътуване.

Испания няма да допуска чуждестранни туристи преди 21 юни, с изключения за някои испански острови.

На други места правото за пътуване ще зависи от това къде живее човек и накъде отива.
Гърция ще налага карантини на хората, пристигащи от редица летища в осем страни от ЕС. Чехия има система, която забранява достъпа на туристи от обозначени като "оранжеви" или "червени" държави като Португалия и Швеция.

Дания ще допуска туристи от Исландия, Германия и Норвегия, но не и Швеция, при условие че те си резервират престой за поне шест нощувки.

Наложената от Великобритания задължителна двуседмична карантина за посетители означава, че британците ще се сблъскат със същите ограничения във Франция.
Германия отмени от днес за повечето европейски страни глобалните предупреждения за пътуване, наложени преди три месеца.

Външното министерство премахна предупреждението за пътуване до 27 страни в Европа от своя уебсайт.

От днес Германия също така спира да извършва гранични проверки, въпреки че те вече бяха отменени на много пропускателни пунктове.

Този ход е в съответствие с препоръката на Европейската комисия, която призовава държавите от ЕС отново да отворят границите си в началото на тази седмица. Свободното движение на хора и стоки през 27 страни членки е крайъгълен камък на общността.
Все пак за германците остават в сила предупрежденията за пътуване до четири страни от ЕС и Шенгенската зона - Испания, Финландия, Норвегия и Швеция.

Испания, Норвегия и Финландия не са включени в отмяната на предупрежденията за пътуване, защото удължиха своите забрани, а Швеция е единствената страна в ЕС, в която се смята, че пандемията не е достатъчно овладяна, за да може да бъде отменено предупреждението за нея.

Много други европейски страни също променят политиката си от днес. След като отвори границите си за повечето свои съседи през първата седмица на юни, Австрия спира карантините и тестовете за коронавируса по отношение на други държави от ЕС и нечленуващи в общността северни страни.

Остават обаче ограниченията за пътуване за Швеция, Испания, Португалия и Великобритания, а има и предупреждение за пътуване до епицентъра на заразата в Италия - област Ломбардия.

Швейцария отменя ограниченията за влизане за всички страни от ЕС и Великобритания, а също за Лихтенщайн, Норвегия и Исландия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:41 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още