IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КНСБ отново подкрепи усилията за присъединяване към ERM II

От синдиката изразяват готовност да бъдат включени в преговорния процес по присъединяването на страната ни както към ERM II, така и към eврозоната

08:45 | 15.06.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	В средата на април мнистър-председателят Бойко Борисов проведе среща с лидерите на КНСБ и КТ &bdquo;Подкрепа&ldquo; Пламен Димитров и Димитър Манолов. <em>Снимка: БГНЕС/МС</em></p>

В средата на април мнистър-председателят Бойко Борисов проведе среща с лидерите на КНСБ и КТ „Подкрепа“ Пламен Димитров и Димитър Манолов. Снимка: БГНЕС/МС

Един от големите синдикати в България - Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ), за пореден път подкрепи усилията на страната ни за влизане в т. нар. „чакалня“ за еврозоната.

Във връзка с напредването на дебатите за влизане на България в механизма за обменните курсове (ERM II) КНСБ изразява отново своята положителна оценка към този процес. Макар и с известно закъснение, предстои страната ни да влезе в т.нар. „чакалня“, която ще я доближи с една стъпка по-напред към дългосрочната цел - присъединяването към еврозоната, се казва в прессъобщение на профсъюза.

През миналата година от КНСБ на няколко пъти публично изказаха подкрепа за усилията на правителството в посока ERM II и еврозоната.

На фона на зачестилите отново спекулации и насаждане на негативизъм и апокалиптични очаквания сред обществото относно членството в ERM II през последните седмици от синдиката подчертават необходимостта от достоверно и подробно информиране на обществеността за поетите ангажименти и необходимите действия, за да бъде постигнато то чрез изпълнение на определени критерии.

Освен това КНСБ възразява срещу опитите за манипулиране чрез прехвърляне на дебата в друга сфера, която няма нищо общо със значимата национална цел за пълноправно членство в Икономическия и паричен съюз на ЕС. В този смисъл, според КНСБ участието на държавата в повишаването на капитала, на която и да е частна банка, е правилно в контекста на необходимостта да изпълним критериите за приемане на еврото и по-конкретно поет ангажимент към Европейската централна банка. Подобна инвестиция с публични средства изисква пълна прозрачност и гарантирана ефективност в средносрочен план.

„Влизането в т.нар. чакалня е началото на дълъг процес, който изисква България да има не само стабилни публични финанси, но и частни такива. Всичко останало е предмет на друг разговор и той не трябва да се смесва с необходимостта страната ни да не пропусне и този път възможността да се присъедини към ERM II“, се казва в позицията.

От синдиката изразяват готовност да бъдат включени в преговорния процес по присъединяването на страната ни както към ERM II, така и към eврозоната, за да може бързо и достоверно да достига информацията до всички граждани, които представлява синдикалната организация.

Припомняме, че след като през февруари премиерът Бойко Борисов изненадващо даден заден ход по темата с влизането на България в чакалнята на еврозоната, в средата на април промени позицията си и обяви "наваксване" Към края на април премиерът обяви, че "за една седмица свършихме това, което трябваше за три месеца да се свърши и се надяваме през юли да влезем в чакалнята на еврозоната".  Той уточни, че "към днешна дата Европейската централна банка (ЕЦБ) ни отговори, че всичко, което е било необходимо, е направено и в знак на доверие към България снощи ни отвориха суапова линия за 2 млрд. евро".

Всичко по темата четете тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:18 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още