IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Обсъждат се грантове за автобусните превозвачи чрез европейско финансиране

Целевото подпомагане ще е за транспортния сектор, посочи ресорният министър на събитие, посветено на проблемите в бранша и туроператорите

14:40 | 15.06.20 г.
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимки: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимки: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Водят се преговори с Европейската комисия за нова финансова мярка, насочена към автобусните превозвачи. Това съобщи транспортният министър Росен Желязков в рамките на Националната кръгла маса на автобусните превозвачи и туроператорите за справяне с икономическите последици от коронавируса.

„Това ще бъде нов продукт под формата на грантово подпомагане. За целта Европейската комисия е изискала мотивиране на необходимостта от целева подкрепа“, обясни той, цитиран от БНР.

Росен Желязков коментира, че възстановяването на транспортния сектор ще бъде бавно.

Наред с намалялото търсене и бавното възстановяване на потребителското доверие към начина на придвижване, особено в сферата на туристическите пътувания, ще се увеличи конкуренцията, особено в сивия сектор", прогнозира министърът.

Желязков информира, че в настоящата ситуация субсидиите към автобусните превози няма да бъдат намалявани, а ще бъдат изплащани своевременно, както и 100% от компенсациите ще бъдат гарантирани в рамките на годината.

Investor.bg припомня, че днес туристическите превозвачи обявиха, че готвят протести.

Преди дни правителството реши мярката 60/40 да се удължи до септември с опция до края на годината, за да може бизнесът в затруднение да се рестартира с помощта на държавата.

За автобусния транспорт мярката ще достигне съотношение 80/20, заяви социалният министър Деница Сачева преди дни.

"Летният сезон ще бъде изключително тежък", заяви министърът на туризма Николина Ангелкова на националната кръгла маса "Мерки за преодоляване на вредните последствия от извънредното положение, вследствие от пандемията COVID-19, в секторите: автобусен транспорт, туроператорска и турагентска дейност". Тя е организирана от Конфедерацията на автобусните превозвачи и Българската асоциация на туристическите агенции.

Първите заявени чартърни полети към България са от 25-ти юни от Нидерландия и Германия. „Пазар „Полша“ ще стартира от началото на юли месец“, каза още министър Ангелкова.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:12 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още