IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Общините ще могат да кандидатстват за компенсации заради COVID-19

Местните власти могат да се възползват от до 30% от отчисленията, които плащат по Закона за управление на отпадъците за разходи по време на епидемията

15:40 | 15.06.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Министърът на околната среда и водите Емил Димитров изпрати до Националното сдружение на общините в Република България писмо, с което покани кметовете на населени места своевременно да се възползват от възможността да използват до 30% от отчисленията, които плащат от Закона за управление на отпадъците (ЗУО) за разходи, свързани с извънредната епидемична  обстановка с COVID-19, съобщи на сайта си екологичното министерство.

С промени в Закона за изменение и допълнение на Закона за здравето беше предвидена възможност до 31 декември кметовете на общини да заявяват до 30% от натрупаните от Закона за управление на отпадъците да се изразходват за прилагане на мерки по Закона за здравето.

Сумите до 30% от натрупаните средства по Закона за управление на отпадъците обаче ще следва да се превеждат на общините само след одобрение от министъра на околната среда и водите. За издаване на решението за изразходването на средствата е необходимо съответната община да представи заявление в МОСВ. В него трябва да се посочи основанието и да се представи подробно описание на разходите.

Допустимите разходи могат да са за събиране на отпадъци, образувани в резултат на обявена извънредна епидемична обстановка, и транспортирането им до инсталации и съоръжения за третирането им.

Средства може да се използват за осигуряване на съдове за събиране на отпадъци, образувани в резултат на обявена извънредна епидемична обстановка, както и за третирането им.

Допустими са и разходи за поддържане на чистотата и дезинфекция на местата, предназначени за обществено ползване и осигуряване на оборудване за дезинфекция и безопасност на публичните пространства.

Контролът по разходване на средствата ще се осъществява от директорите на РИОСВ, на чиято територия се намира общината.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:25 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още