IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай реагира по-адекватно срещу пандемията, отколкото САЩ?

45% от допитаните граждани на демократичните страни смятат, че правителствата им са ограничили прекомерно техните свободи заради COVID-19

08:39 | 16.06.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Paul Yeung/Bloomberg</em></p>

Снимка: Paul Yeung/Bloomberg

Китай успява да надвие САЩ в анкета относно реакцията на всяка страна срещу пандемията от коронавирус. Много повече хора по света смятат, че Пекин е реагирал по-адекватно срещу вируса, отколкото Вашингтон, сочи проучване на Фондация „Алианс на демокрациите“. 

Проучването на мозъчния тръст и германската компания Dalia Research, което засяга над 120 000 души от 53 страни, установи, че дори в демократичните страни 45% от хората смятат, че техните правителства са ограничили твърде много свободи по време на пандемията, съобщава Ройтерс.

„COVID-19 е лакмусов тест за демокрация“, споделя Андерс Фог Расмусен, председател на Фондация „Алианс на демокрациите“ и бивш генерален секретар на НАТО. „Той трябва да действа като призив към демократичните лидери да отворят очи и да видят, че хората искат повече демокрация и свобода след COVID-19“, подчерта Расмусен.

Повече от 60% от анкетираните смятат, че Китай е реагирал добре на пандемията, докато едва една трета по света смятат, че отговорът на САЩ е ефективен. Малко над половината от анкетираните в САЩ обаче смятат, че правителството им е реагирало добре.

Проучването установява, че повечето китайци смятат, че САЩ имат отрицателно влияние върху демокрацията в световен мащаб.

Гърция, Тайван, Ирландия, Южна Корея, Австралия и Дания са страните, в които най-голям дял от хората вярват, че техните правителства са реагирали ефективно на кризата. Гражданите на Бразилия, Франция, САЩ, Италия и Великобритания смятат, че техните правителства се справят зле със ситуацията.

Отделно проучването показа, че по-голямата част от анкетираните посочват, че е вероятно или донякъде вероятно чужда сила да повлияе на резултатите от следващите избори в съответната страна.

Двете държави, които се притесняват най-малко от чуждестранната намеса, са Китай и Русия. Няколко месеца преди президентските избори в САЩ 55% от американците смятат, че чуждата намеса е много или до известна степен вероятна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:39 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още