IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БАЛИП: Решението за спящите акции да защитава максимално акционерите!

Провеждането на масирана информационна кампания е основен фактор за успеха на инициативата за раздвижване на спящите акции, смятат от асоциацията

20:56 | 15.06.20 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg</em></p>

Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg

Българската асоциация на лицензираните инвестиционни посредници (БАЛИП) подкрепя инициативата на Министерството на финансите да се обърне внимание на проблемите с ценните книжа в Регистър А и да се търсят начини за решаването им, става ясно от позиция на асоциацията, представена в рамките на публичното обсъждане и публикувана на нейния уебсайт.

Според асоциацията трябва да има мерки за адекватно уреждане на отношенията, свързани със способите за съхраняване и активизиране на акциите от масовата приватизация, включително по отношение на защита на акционерите от масовата приватизация и бъдещото развитие на капиталовия пазар в България.

Асоциацията посочва още, че трябва да се търси решение, свързано с невъзможността на хората да се разпоредят с активите си, поради незнание и липса на адекватна информационна кампания преди години.

БАЛИП е категорично против така описаната в чл. 14 процедура, при която след изтичане на сроковете по чл. 14, ал. 1 и 6 паричната стойност на дяловете на дялопритежателите трябва да се прехвърля в държавния бюджет, става ясно още от изявлението. 

“В проектозакона е необходимо да бъде осигурена максимална защита на акционерите с лични сметки в Регистър А, които ще придобият дялове в предложения инвестиционен фонд”, се посочва в становището на асоциацията. В него се добавя, че реформата на регистрите и способите за съхраняване на ценни книжа в Централен депозитар не следва да води до ограничаване или накърняване на правата и интересите на акционерите. 

ОТ БАЛИП изтъкват и необходимостта от провеждането на масирана информационна кампания, определяйки я като основен фактор за успеха на инициативата за раздвижване на спящите акции. 

Според асоциацията създаването на инвестиционен фонд има солидна обосновка от фундаментално изследване в региона на Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР), като той трябва да се структурира прозрачно и да се управлява от реномирано управляващо дружество. 

“БАЛИП застава твърдо зад позицията си, че управлението на този фонд следва да бъде поверено на реномирано управляващо дружество”, става ясно още от позицията на асоциацията. 

От там добавят, че в инвестиционния фонд трябва да бъдат добавени и „спящите“ компенсаторни инструменти, за да се увеличи тяхната ликвидност.

БАЛИП подкрепя инициативата на Министерството на финансите да се обърне внимание на проблемите с ценните книжа в Регистър А, и да се търсят начини за решаването им, като смята, че  трябва да има мерки за адекватно уреждане на отношенията, свързани със способите за съхраняване и активизиране на акциите от масовата приватизация, защита на акционерите от масовата приватизация, както и бъдещото развитие на капиталовия пазар в България, повишаване неговата ликвидност и атрактивност за инвеститорите.

Асоциацията посочва, че трябва да се търси решение, свързано с невъзможността на хората да се разпоредят с активите си поради незнание и липса на адекватна информационна кампания преди години, когато те са ги получили, както и загубата на стойност за голяма част от вложенията, поради непрофесионално управление, пасивност на дребните инвеститори, разпокъсаност на собствеността, което прави икономически неефективно разпореждането с нея.

Последните идеи на финансовото министерство представляват  пореден опит на държавата да "събуди" спящите акции. Подобна идея беше лансирана и преди малко повече от година. В началото на 2019 г. идеята срещна сериозен отпор както от страна на работодателските организации, така и от синдикатите. Тогавашният омбудсман Мая Манолова също изпрати становище до Министерството на финансите, в което изрази категоричното си несъгласие с концепцията.

Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) и Българската фондова борса обаче подкрепиха през 2019 г. публикуваната от Министерството на финансите концепция за т. нар. "спящи" акции и заложените в нея мерки. 

Т. нар. "спящи акции" касят онези стари зелени бонови книжки, с които почти 3 млн. българи участваха преди 24 години в масовата приватизация. Това се случи самостоятелно или чрез организираните 81 приватизационни фонда, от които днес само 31 все още присъстват на фондовата борса, преобразувани в холдинги.  В момента информация за движението на цените на публичните компании може да се събере всеки ден от сайта на борсата, както и на сайта на Комисията за финансов надзор (КФН).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:56 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 0
THE TRADER
преди 3 години
БАЛИП, според мен, даже няма право да коментира, защото е в тежък конфликт на интереси - част от тая безумна простотия гласи да се прехвърлят"спящите акции" от регистъра в ЦД към ИП, където да се плащат такси. Как можеш да си част от тях и да не го искаш!?! Затова и говорят за "интереса на миноритарните акционери", а таксите, които ще лапат, се пропускат!!! Следете парите - техният път е пътя на интереса!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 0
Toranaga
преди 3 години
БАЛИП: Решението за спящиите акции да защитава максимално акциинерите!явно това е акция с/у акциинерите :-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още