IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Рубини: В САЩ ни очаква продължителна криза

В случай на поражение на изборите Доналд Тръмп ще се държи като диктатор на бананова република, предвижда икономистът

08:37 | 16.06.20 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Нуриел Рубини, професор по икономика в бизнес колежа Стърн.&nbsp;<em> Снимка: Joe Buglewicz/Bloomberg</em></p>

Нуриел Рубини, професор по икономика в бизнес колежа Стърн.  Снимка: Joe Buglewicz/Bloomberg

Американският икономист със звезден статут Нуриел Рубини не очаква бърз подем в икономиката на САЩ. „Разбира се, че ще видим възход през втората половина на годината. Само че той няма да е истински подем, а илюзия", казва Рубини пред германското икономическо издание Der Spiegel.

Икономиката се е сринала толкова стръмно, че е практически неизбежно отново да нарасне. „Но това по никакъв начин няма да компенсира срива. Дори в края на 2021 г. американската икономика все още ще бъде под нивото от началото на 2020 г., твърде много се срина", казва 62-годишният икономист, който редовно коментира текущите икономически проблеми.

Рубини също е скептично настроен към дълготрайната еуфория на фондовите пазари след икономическия спад. „Фондовата борса се заблуждава", казва икономистът. „Най-богатите десет процента от американците притежават 90 процента от акционерния капитал, докато 75 процента не притежават никакви акции“, изчислява професорът по икономика в бизнес колежа „Стърн".

„Системата е болна и затова хората излизат на улицата“, казва още Рубини. Размириците след насилствената смърт на чернокожия Джордж Флойд в Минеаполис са имали и социални причини. „Много от нередовно заетите на пълен работен ден служители не получават държавни помощи след първите три месеца. След това вече не могат да плащат наемите и телефонните си сметки, а електроенергията и водата им са прекъснати“, описва той положението в САЩ.

Рубини не вярва, че Доналд Тръмп с готовност ще напусне Белия дом в случай на поражение на президентските избори през ноември. Тръмп няма лесно да се предаде при малко поражение на изборите. „Той ще обвинява Китай, Русия, чернокожите или имигрантите и ще се държи като диктатор на бананова република. Той ще призове последователите си на оръжие, наоколо има достатъчно въоръжени бели фашисти. Той често цитира втората поправка в конституцията, която позволява на гражданите да притежават оръжие", изрежда възможните перспективи пред САЩ икономистът.

Рубини стана известен преди няколко години с ранното си предупреждение за спукването на жилищния балон в САЩ. Той също така прогнозира някои тенденции в следващата световна финансова криза. Рубини е автор и в „Project Syndicate“, мрежа за статии и коментари на световни лидери. Наскоро той писа там за последиците от причинената от коронавируса криза върху световната икономика. Според него светът потъва в перфектна буря от финансови, социално-икономически и екологични рискове.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:36 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

5
rate up comment 3 rate down comment 2
Zlato
преди 3 години
Хаха. Просто съм съгласен с човека. Ако Тръмп някакси не успее да върне 30 млн. обратно на работа до месец, ноември или ще отмени изборите или ще ги спечели, по един или друг начин. Неслучайно увеличават разходите за отбрана и полиция. Който държи силовите ведомства чрез обещания за пари печели изборите. Тръмп няма да се излага като кифладжия и да е един от президентите с един мандат ;-)Между другото прави впечатление, че и в България напоследък нещо решиха да вдигат разходите за отбрана, но не и за образование ;-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 3
фиг.1
преди 3 години
Рубини е известният черногледец на когото веднъж му провървя и това го направи известен, но не съм чул след това да е предсказал нещо друго, което да се е сбъднало. Тримата коментирали преди мен явно са направили някакъв опит да разберат статията. Но не се е получило.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 2
panther
преди 3 години
Най-богатите десет процента от американците притежават 90 процента от акционерния капитал, докато 75 процента не притежават никакви акции...Почти всички трилиони долари които се печатат или генерират виртуално се наливат в борсата - надуват цените на акции без никаква реална база. 10% от населението прибира 90% от напечатаните трилиони.И какво излиза - това са "социални помощи" за най-богатите. В същото време средната им класа затъва, за бедните да не говорим. А някои хора се оплакват, че бедните били получавали много пари под форма на купони за храна...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 6
Zlato
преди 3 години
То и в България като в бананова република: няма да дишаш, няма да пътуваш с кола, освен ако не докажеш къде отиваш, контролни пунктуве по магистралата, няма да се виждаш с роднините си, карантини по 14 дена без доказателства, че нещо ти има, границите няма да минаваш, софтуери за следене, полицаи с маски.Сега като се замисля, то цяла Европа се беше превърнала в бананова република :)))Един диктатор по-малко или повече няма да спре въртенето на земята.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 4
дядя Вова
преди 3 години
Рубини: В САЩ ни очаква продължителна криза Очаква ви Перестройка, която винаги свършва с Перестрелка!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още