IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Комбинация от възможности връща все повече млади българи у нас

Бизнес развитието и маркетингът най-много интересуват кандидатите, посочва Юлия Димитрова, оперативен мениджър и член на управителния съвет на организацията „Тук-Там"

11:37 | 16.06.20 г. 6
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Много хора, които са се завърнали в България, са намерили мечтаната кариерна реализация у нас. Често причините за завръщането са лични, но обикновено те са просто комбинация към останалите възможности, които ги очакват тук. Това мнение в ефира на Bloomberg TV Bulgaria, в предаването „Смарт час" изрази Юлия Димитрова, оперативен мениджър и член на управителния съвет на организацията „Тук-Там".

По думите й много от тях реализират идеите си и инвестират в нашата страна.

„Кариерното сдружение помага по различни начини на тези, които искат да се върнат, както и на всички по света, които искат да останат свързани със страната ни", посочи тя.

Юлия Димитрова обясни, че „Тук-Там" организира събития, на които кандидати могат да се срещнат с работодатели. Освен това организацията публикува обяви и дава възможности за стипендии на хора, които искат да учат в чужбина.

На 17 септември ще се проведе първото голямо събитие „Кариерен Кошер“, което ще срещне над 1500 кандидати с над 50 работодатели в България", информира оперативният мениджър на „Тук-Там". Плановете предвиждат тази година да се разшири обхватът, като акцентът ще е върху образователния елемент.

От „Тук-Там" ще дават информация с практическа насоченост за всички, които се връщат в България как по-лесно да се ориентират в обстановката, а това ще направят с помощта на експерти, които да дават ценни съвети.

Според Юлия Димитрова бизнес развитието и маркетингът най-много интересуват кандидатите, а от страна на компании най-голямо е търсенето в  сектора на информационните и комуникационните технологии, както финансисти и юристи.

Като постижение тя подчерта, че сдружението ежегодно организира фонд за стипендии, чрез който помага на млади българи с амбицията да учат магистратура в чужбина и с мотивация да се върнат след това в България. „Устойчиво развитие“ и информационни технологии са сферите, за които „Тук-Там" отпускат две от специализираните си стипендии за магистратури.

„Тази година има повече кандидати за стипендия, отколкото други години", отбеляза Димитрова и обясни този факт с финансовата нужда на младите хора да заминат на обучение в чужбина.

Заради пандемията с коронавируса част от обучението е било онлайн. Тя не се нае да прогнозира дали няма да има отказ на студенти да се обучават в Италия, като уточни, че натам се ориентират млади хора с артистичен профил.

Защо Кембридж и Оксфорд привличат българите за обучение и ще се промени ли това през следващата академична година приз октомври? Какво привлича студентите да учат в чужбина?
Как помагат дарителските компании за стипендиите?

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Смарт час" вижте тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:28 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 0 rate down comment 0
консервант
преди 3 години
Къде ги тези млади и образовани! Първо да си млад е добре само за едно нещо предполага се, че си здрав, все още! А, ако говорим за реализация млад и реализиран, звучи подозрително! "Образован" къде... в българския Оксфорд, МТИ... къде! Петдесет 50% от 15 годишните са функционално неграмотни (не разбират какво четат "не знаят къде се намират")! И като добавим мързела и липсата на любопитство към заобикалящия ги свят и отегчението от всичко, освен от бързите и лесни удоволствия се чудя къде са тези млади и образовани! По-често говорим мамини синчета, търтеи, които и да ми плаща държавата пак не бих наел!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 0
bgMan
преди 3 години
Пълна лъжа!!!В муутренска и мафиотска България няма чак толкова мого добри позиции в сферата на бизнес развитието и маркетингът, както пише в статията, че да е вярно твърдението за "все повече завръщащи се млади...."По-скоро е тоно обратното - все повече млади и образовани българи получават доста по-добра комбинация от възможности в чужбина и заминават там където правителството не е основано от престъпни групировки и картели за разпространение на наркотици.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 0
фиг.1
преди 3 години
По-скоро е комбинация от невъзможности на местата където доскоро са работили.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 0
redcretin
преди 3 години
https://tuk-tam.bg/calculator няма празно, винаги смята едно и също :) пародия на НПО карикатури
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 1
ing5rov
преди 3 години
Екип на Bloomberg TV BulgariaЕ туй кат видиш , не ти ли стига бе ...?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 0
mavericos4
преди 3 години
Връща малка част от тях в София, най-жалкото е, че родните гербави Буцан депутати не осъзнават, че централизираният подход, всичко в София, другото да си е** май**та, няма да доведе до нищо добро, а само още повече, до класово разделение на бедни и богати. Пак да гласувате за гербавите ***, вече 11-та година и пак сме на дъното с тях!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 1
itest
преди 3 години
ееее, ама пак подвеждащи пропагандни статии пускате! поне си признайте, плащат ли ви за това!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още