IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преките чуждестранни инвестиции в света може да намалеят с 40%

За първи път от 2005 г. насам общият им обем може да се окаже под 1 трлн. долара

18:47 | 16.06.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Преките чуждестранни инвестиции (ПЧИ) в световен план ще намалеят с до 40% през тази година заради коронавирусната пандемия и ще продължат да намаляват през 2021 г. Най-тежко от това ще бъдат засегнати развиващите се държави, прогнозира ООН.

Блокадите за ограничаване разпространението на коронавируса забавиха инвестиционните проекти и ще накарат международните компании да направят нова оценка на плановете си, става ясно от доклада на агенцията за търговия и развитие на ООН.

ПЧИ ще намалеят с 30% до 40% тази година и няма да започнат да се възстановяват преди 2022 г., а когато това започне, ще е много бавно, посочват от агенцията. Въпреки това оттам предупреждават, че прогнозата остава несигурна заради Covid-19.

Очакваното понижение на инвестициите ще означава, че ПЧИ ще спаднат под 1 трлн. долара за първи път от 2005 г.

Паричните „потоци към развиващите се държави ще бъдат ударени особено силно, тъй като износно ориентираните и свързаните със стоки инвестиции са сред най-сериозно засегнатите“, посочва генералният секретар на ООН Антониу Гутериш в доклада. „Последствията могат да продължат много след непосредствения ефект върху инвестиционните потоци“, допълва той.

В годините след пандемията по всяка вероятност фокусът ще се премести върху изместването на производството на регионално или локално ниво, като в същото време още по-ожесточена ще стане конкуренцията за привличане на инвестиции от по-малък запас от средства, се казва още в доклада. Компаниите също така по всяка вероятност ще се опитват да диверсифицират доставките си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:57 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още