IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пазарът на труда във Великобритания изпраща противоречиви сигнали

Броят на лицата с постоянен трудов договор спада, но коефициентът на безработица остава без промяна

15:55 | 16.06.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка:&nbsp;Chris Ratcliffe/Bloomberg</p>

Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Броят на лицата във Великобритания на постоянен трудов договор е спаднал с повече от 600 000 души през април и май, след като блокадата срещу коронавируса удари пазара на труда, а свободните работни места са отчели рекорден спад, показаха данните на Бюрото за национална статистика, публикувани във вторник.

Коефициентът на безработица неочаквано се е запазил на ниво от 3,9% през трите месеца до април въпреки рекордния икономически спад през този период, тъй като компаниите се възползваха от правителствената програма за запазването на работните места, информира Ройтерс.

„Схемата за поемане на платения отпуск продължава да възпрепятства част от загубата на работни места, но безработицата вероятно ще нарасне през следващите месеци“, заяви Тей Парих, главен икономист в Institute of Directors.

Много компании вече обявиха постоянни съкращения на служители. В понеделник компанията за строителни материали Travis Perkins обяви, че ще съкрати около 9% от работната си сила, или 2500 работни места. Авиокомпаниите са съкратили над 15 000 работни места във Великобритания.

Британският пазар на труда беше силен преди удара на коронавируса и от Бюрото за национална статистика заявиха, че много от тези, които са загубили работата си през април, не търсят активно работа и затова се считат за „обезкуражени“, а не за безработни.

Данните, базирани на данъчните декларации, показаха, че броят на лицата, които получават ежемесечни трудови възнаграждения, е намалял с 612 000 през април и май. Само през май спадът в показателя е бил с 163 000 в сравнение с април, когато настъпиха най-големите загуби на работни места. Така броят на лицата на постоянен трудов договор спада с 2,1% спрямо март, съобщиха от статистическото бюро.

Свободните работни места отчитат най-големия си тримесечен спад, откакто Бюрото по национална статистика започна да събира данните през 2001 г., намалявайки с 342 000 до 476 000.

Премиерът Борис Джонсън, който е поставен под натиск да облекчи спада в икономиката, нареди да бъде преразгледано правилото за двуметрова социална дистанция, което възпрепятства пълното възобновяване на икономическата активност.

Джонсън и финансовият министър Риши Сунак също обмислят да увеличат данъчните стимули за малките компании и да преустановяване плащанията за социално осигуряване от работодателите.

Броя на хората, които са подали молби за „универсални кредити“ , обезщетение за хора без работа или с ниски доходи, е нараснал с 528 900 през май до 2,8 милиона или двойно повече в сравнение с март.

От Бюрото по национална статистика заявиха, че броят на, подалите молби за финансова помощ почти със сигурност надвишава нарастването на безработицата, тъй като включва хора, които са на работа, но имат право на обезщетение.

Ръста на заплатите отразява това, че по правителствената схема за запазване на работните места служителите имат право да получават само 80% от предишното си заплащане или до 2500 паунда на месец.

От статистическото бюро заявиха, че общият ръст на заплатите от 1,0% е бил най-слабият от септември 2014 г. Редовното заплащане, без бонусите, е нараснало с 1,7% или най-слабо от януари 2015 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:12 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още