IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Редица добри новини оцветяват щатските индекси в зелено в началото на сесията*

И трите основни показателя започват търговията с ръстове от над 2%

18:05 | 16.06.20 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка:&nbsp;<span font-size:="" helvetica="" style="color: rgb(74, 74, 74); font-family: AvenirNext-Regular, ">Jeenah Moon/Bloomberg</span></p>

Снимка: Jeenah Moon/Bloomberg

Основните индекси на Нюйоркската фондова борса започват сесията във вторник на зелена територия, подпомогнати от новината за рекордния ръст в продажбите на дребно в САЩ, съчетани с положителните резултати при търсенето на лечение на коронавирус и надеждите за по-големи фискални стимули, информира CNBC.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average се повишава с 692,23 пункта, или с 2,73%, до ниво от 26 474,00 пункта.

Широкият измерител S&P 500 нараства със 77,48 пункта, или с 2,53%, до 3144,18 пункта.

Технологичният показател Nasdaq Composite регистрира ръст от 2,11%, или 205,56 пункта, до 9933,18 пункта.

Обемът на продажбите на дребно в САЩ е нараснал със 17,7% на месечна база, след спад от 14,7% през април, показаха данните на Министерството на търговията, публикувани във вторник.

„Еха! Майските продажби на дребно отчитат най-голямото си месечно увеличение за ВСИЧКИ ВРЕМЕНА, със 17,7%. Далеч повече от прогнозираното. Изглежда днес е ГОЛЯМ ДЕН ЗА ПАЗАРИТЕ НА АКЦИИТЕ И ТРУДА!“, коментира в Twitter президентът на САЩ Доналд Тръмп. с с

Междувременно се появиха множество съобщения, в които се казва, че Дексаметазон, широко достъпно лекарство, може да помогне на болни от корнавирус в критично състояние. Съобщава се, че лечението намалява смъртността от Covid-19 при хоспитализирани пациенти с до една трета.

Настроенията се повишиха и след като Bloomberg News съобщи, позовавайки се на свои източници, че администрацията на Тръмп изготвя инфраструктурно предложение за 1 трлн. долара. В съобщенията се казва, че в предварителна версия на проекта е предвидено по-голямата част от средствата да бъдат отделени за традиционни инфраструктурни проекти като пътища и мостове, но друга част от тях ще бъдат запазени и за 5G инфраструктура и широколентов достъп до интернет в малките населени места.

Акции на United, Delta и American Airlines поскъпват с повече от 6,5%. Книжата на Norwegian Cruise Line, Carnival и Royal Caribbean се търгуват по-високо с по над 7%. Акциите на MGM Resorts, Kohl's и Simon Property поскъпнаха съответно с 5,6%, 11,4% и 7,2%.

„Евентуалното лечение на Covid-19 със стероиди във Великобритания, съчетано с рекордните продажби на дребно (в САЩ) и новините за допълнителни стимули, беше посрещнато с необуздан оптимизъм“, коментира Майк Лоуенгарт, изпълнителен директор на  E-Trade. „Ние свикнахме да виждаме рекордни минимуми при показателите през последните няколко месеца и е окуражаващо да бъдем свидетели на такъв обрат“, заяви той.

От своя страна обаче управителят  на Федералния резерв Джером Пауъл предложи поредната сдържана оценка на положителните икономически новини и подчерта, че икономиката на САЩ трябва да извърви дълъг път, за да се справи със значителните щети, нанесени от пандемията от коронавирус.

„Напоследък някои показатели сочат към стабилизация, а в някои области се забелязва скромно възстановяване на икономическата активност“, каза Пауъл във вторник в подготвения текст за изслушването си пред Банковия комитет на Сената.
 
"Това каза, че продукцията и заетостта остават далеч под нивата си преди пандемията и остава значителна несигурност относно времето и силата на възстановяването", добави той. „Голяма част от тази икономическа несигурност идва от несигурността за пътя на болестта и ефектите от мерките за нейното овладяване“, каза Пауъл. "Докато обществеността не е уверена, че болестта е овладяна, пълното възстановяване е малко вероятно", коментира още той.

На облигационните пазари доходността по 10-годишните и 30-годишните американски държавни ценни книжа се намира на нива от съответно 0,774% и 1,567%.

При валутната търговия доларовият индекс, който измерва силата на американските пари спрямо кошница от шест конкурентни валути, достига ниво от 97,06 пункта.

Еврото поевтинява с 0,64% спрямо щатската валута до 1,125 долара за евро.

На петролните пазари цената на международния бенчмарк Брент се повишава с 1,77 долара до 41,49 долара за барел. Фючърсите върху американския лек суров петрол WTI отчитат ръст от 1,75 долара до 38,87 долара за барел.

Цената на златото бележи спад от 0,01% до 1723,90 долара за тройунция.

*Информацията е актуална към 17:21 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:19 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 0
Императорът
преди 3 години
Пиленцето - извинявам се.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 0
Императорът
преди 3 години
Великият човек, вместо да пише в Пеленцето, да разпореди незабавен арест на всички "демократически" кметове, губернатори и ушeви началници, които се осмелиха да бойкотират държавността и правовия ред, заставайки открито на страната на бандитите - тогава и ще се радва да види как борсовите индекси отскачат незабавно със 7-8% нагоре.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още