IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ръстове на американските запаси и случаите на Covid-19 смъкват петролните цени*

И двата основни сорта не успяха да задържат повишенията от вторник след положителната прогноза на МАЕ

09:25 | 17.06.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка:&nbsp;Chris Ratcliffe/Bloomberg</p>

Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Цените на петрола се понижават в сряда, след като данните показаха увеличение на американските суровинни запаси, повишавайки вероятността от свръхпредлагане на фона на потенциална втора вълна на пандемията от коронавирус, която заплашва да спре възстановяването на търсенето, информира Ройтерс.

Международният бенчмарк Брент поевтинява с 1,1%, или 0,49 долара, до ниво от 40,47 долара за барел. Фючърсите върху американския лек суров петрол WTI се разменят за 37,70 долара за барел, което е понижение от 0,68 долара, или 1,77%.

И двата основни сорта отчетоха над 3-процентово увеличение в пазарните си стойности във вторник, след като Международната агенция по енергетика (МАЕ) повиши прогнозата си за търсенето на петрол през 2020 г. до 91,7 милиона барела на ден, а продажбите на дребно в САЩ отчетоха рекорден ръст през май.

Увеличението на американските запаси от суров петрол и горива обаче предизвика опасения за излишък и натиск върху цените на петрола, след като броят на заразените с коронавирус надхвърли 8 милиона в световен мащаб.

„Данните от Американския петролен институт показват нарастване на суровинните запаси, а повишаващият се брой на новите случаи на коронавирус в Съединените щати и Китай натежава над очакванията за подобряване на търсенето в двата най-големи потребители на петрол в света“, казва Ким Кванг-рае, анализатор в Samsung Futures.

Запасите на суров петрол в САЩ са се увеличили с 3,9 милиона барела през седмицата, завършила на 12-и юни, до 543,2 милиона барела, сочат данни на Американския петролен институт на фона на очаквания за спад от 152 000 барела.

Запасите от бензин са нараснали с 4,3 милиона барела, а тези от дестилирани горива, които включват дизелово гориво и нафтата, са се увеличили с 919 000 барела.

Членовете на експертна група към ОПЕК ще се срещнат в четвъртък за по-нататъшно обсъждане на начините за засилване на подкрепата за цените и преразглеждане на спазването на ангажиментите, поети от производителите по последното споразумение за съкращаване на добива.

Ирак е намалил износа си на петрол с 8%, или 300 000 барела на ден, досега през юни, което показва, че вторият по големина производител на ОПЕК засилва усилията си, за да се придържа към обещаното съкращение.

Организацията на страните износители на петрол (ОПЕК) и техните съюзници, колективно известни като групата ОПЕК+, се съгласиха да намалят продукцията си с рекордните 9,7 милиона барела на ден или около 10% от търсенето преди пандемията до края на юли.

От своя страна, цената на златото достига ниво от 1736,80 долара за тройунция.

*Информацията е актуална към 09:02 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:47 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още