IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Goldman: Разходите за ВЕИ ще надминат тези за петрол и газ през 2021 г.

Раздвоеният инвестиционен модел, който действа в момента по отношение на инвестициите в енергия, може да навреди на развиващите се чисти технологии

10:43 | 17.06.20 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Разходите за възобновяеми енергийни източници (ВЕИ) за първи път ще надминат тези за добив на петрол и природен газ през следващата година, като чистата енергия дава възможност за инвестиции в размер на 16 трлн. долара до 2030 г., посочват Goldman Sachs Group Inc.

Възобновяемите източници, включително биогоривата, ще представляват около една четвърт от всички разходи за енергия през следващата година, спрямо приблизително 15-те процента през 2014 г., заявиха анализатори на Goldman. Отчасти това се обуславя от различните разходи за капитал, тъй като лихвените проценти по заеми са нараснали до 20% за въглеводородните проекти в сравнение с едва 3% за чиста енергия. 

Зелената енергия може да привлече до 1 трлн. долара годишно инвестиции в инфраструктурни проекти и да създаде 15-20 милиона работни места в световен мащаб. Междувременно големите капиталови разходи за разработване на проекти за изкопаеми горива водят до недостатъчно инвестиции, което може да предизвика по-високи цени на петролните и газови пазари, което от своя страна да стимулира по-бързия енергиен преход.

„ВЕИ ще се превърнат в областта с най-големи разходи в енергийната индустрия през 2021 г., според нашите оценки, надминавайки по този начин за първи път в историята петрола и природния газ“, изтъкват от Goldman.

Разликата в разходите по заеми за нисковъглеродни и въглеводородни разработки предполага цена на въглеродните емисии от около 40 до 80 долара на тон въглероден еквивалент. В реалния свят обаче само около 16% от глобалните емисии са на такава цена, а средната стойност е около 3 долара за тон, добавят от банката.

Това създава раздвоен инвестиционен модел, при който парите се вливат в зрели технологии, включително вятърна енергия, слънчева енергия и биогорива, докато по-слабо развитите сфери, като например улавяне на въглерод и чист водород, могат да пострадат без по-високи цени на емисиите, предупреждава Goldman.

„Следователно процесът на декарбонизация на две скорости може да ускори самата декарбонизация в краткосрочен план, но в крайна сметка да забави дългосрочния път към нулеви емисии", заключват анализаторите на банката.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:24 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
Императорът
преди 3 години
Ами разходи, те са ти го написали. 16 ГБ искат да усвоят за 10 години !!! Познай кой ще плати сметчицата. Интересно - как "биогоривата" ги броят към "чистата" енергия, при положение, че емисиите им са същите или дори по-високи от тия на изкопаемите горива? Що за олигoфрения е да се отглеждат растения, включително зърнени култури, за да се произвежда "биогаз", напълно еквивалентен на истинския природен газ - в свят, в който има милиард гладуващи и достатъчно находища на природен газ?21 век ще остане в историята като век на идиотството !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 1
Zlato
преди 3 години
"Разходите за ВЕИ ще надминат ...", а "зелената енергия може да привлече до 1 трлн. долара годишно инвестиции ...". Последно, разходи ли са или инвестиции? "Ще" или "Може" би.Накрая уникален извод:Следователно процесът на декарбонизация на две скорости може да ускори самата декарбонизация в краткосрочен план, но в крайна сметка да забави дългосрочния път към нулеви емисии", заключват анализаторите на банката."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още