IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Великобритания отчита най-ниската инфлация от 2016 г. насам

Показателят се забави до едва една четвърт от целта на централната банка

12:19 | 17.06.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Bloomberg L.P.</p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Инфлацията във Великобритания се забави до едва една четвърт от целта на централната банка за страната през май, засилвайки очакванията централните банкери да предприемат още стимули на срещата си през тази седмица.

Потребителските цени са нараснали само с 0,5% на годишна база, отбелязвайки най-слабия си ръст от 2016 г. насам на фона на спадащите цени на автомобилните горива. Ръстът на базовия индекс, който изключва волатилните цени на енергията и хранителните продукти, се е забавил до 1,2%, информира Bloomberg, позовавайки се на данните на Бюрото за национална статистика, публикувани в сряда. в в

Очаква се Английската централна банка да увеличи покупките си на облигации със 100 милиарда лири (126 милиарда долара) с цел защита на икономиката от въздействието на пандемията от коронавирус, а някои икономисти предполагат, че ще е необходимо допълнително облекчаване през тази година, включително въвеждане на отрицателни лихвени проценти за пръв път в историята на институцията.

Повечето „несъществени“ магазини останаха затворени през май. Цените на бензина и дизела продължават да намаляват, като през последната година спадът им, който се дължи на пазарните стойности на петрола, достигна почти 17%.

Централната банка, която вече намали лихвите до 0,1% и рестартира програмата си за закупуването на облигации в рамките на борбата си с кризата, заяви, че икономиката може да се насочи към най-лошия си спад за последните три века, тъй като данните от миналата седмица показаха, че тя се е свила с повече от 20% през април.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:04 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още