IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Облекчава се достъпът до безлихвени кредити до 4500 лв.

Достъп до заемите ще имат и хора с декларирани, но неплатени осигурителни вноски за период от поне 6 месеца преди кандидатстването

13:41 | 17.06.20 г.
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Облекчава се достъпът до безлихвени кредити до 4500 лв. Това реши правителството днес, като прие изменение на „Програма за гарантиране на безлихвени кредити в защита на хора, лишени от възможността да полагат труд поради пандемията от COVID-19“. По програмата се отпускат безлихвени кредити от търговските банки за хора загубили работата си поради пандемията от коронавирус.

Изменението на Програмата ще даде по-голяма възможност и достъп на по-широк кръг от лица до осигуреното от държавата финансиране, посочва се в рещението на Министерския съвет.

В хода на изпълнение на програмата е установено, че заложените в нея изисквания в известна степен затрудняват достъпа на част от нуждаещите се лица да получат безлихвен кредит. Част от предлаганите промени са свързани и произтичат и от процеса на подписване на споразумения между Българската банка за развитие и търговските банки за изпълнение на програмата. 

Министрите предлагат достъп до безлихвеното кредитиране да имат лица, които отговарят на изискването да са страна по трудово правоотношение в последните 6 месеца преди кандидатстването за кредит. Това изискване се отнася само за лицата по трудов договор.

Досега чрез програмата Българска банка за развитие (ББР) можеше да подпомага засегнатите от икономическите последствия от пандемията физически лица, които трябва да отговарят на определени условия. Според досегашните изисквания, при които лицата могат да кандидатстват за заем, те трябва да са били на трудов договор, но вече да не работят и да са в неплатен отпуск като следствие от пандемията. Те обаче трябва да са имали трудов договор в последните 6 месеца преди излизането в неплатен отпуск. Условие за отпускане на кредит е кандидатите да не получават възнаграждение по други трудови правоотношения и да имат отработени поне пет работни дни през март, ако това е месецът, в който са пуснати в неплатен отпуск.

По отношение на самоосигуряващите се лица се предвижда лицето да търпи поне 20% спад в доходите си за първото тримесечие на 2020 г., или за което и да е следващо календарно тримесечие на 2020 г., сравнено с доходите му през съответното тримесечие на 2019 г.

Досега условие за самоосигуряващите се лица беше да са прекъснали дейността, която извършват като самоосигуряващи се лица и/или търпят поне 20% спад в доходите си за първото тримесечие на 2020 г., сравнено с доходите през първото тримесечие на 2019 г., като резултат от пандемията.

С новите предложения на кабинета се създава и възможност достъп до Ппрограмата да имат, както лица с платени осигурителни вноски, така и лица, които имат декларирани, но неплатени осигурителни вноски, за период от поне 6 месеца преди кандидатстването за кредит, което беше предложение на омбудсмана.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:24 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още