IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Надеждите за възстановяване окрилиха европейските борси

Паневропейският измерител Stoxx 600 прибави 0,7%, като здравният сектор напредна с 1,8% и поведе ръстовете

18:59 | 17.06.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Getty</em></p>

Снимка: Getty

Европейските пазари завършиха борсовата сесия в сряда на положителна територия, след като надеждите за икономическо възстановяване се наложиха над геополитическото напрежение, съобщава CNBC.

Паневропейският измерител Stoxx 600 прибави 0,7%, като здравният сектор напредна с 1,8% и поведе ръстовете.

Британският индекс FTSE напредна с 0,14%, а германският DAX – с 0,4%. По осезаемо беше повишението при френския САС, който се увеличи с над 0,7%.

Европейските пазари изглежда пренебрегнаха предупреждението на Международния валутен фонд за още по-тежки последствия от коронавируса. Във вторник главният икономист на фонда Гита Гопинат заяви, че ревизираната юнска прогноза на МВФ се очаква да покаже „нива на отрицателен растеж дори по-лоши от предварително изчисляваното“.

В същото време геополитическото напрежение в Азия расте. Северна Корея унищожи центъра за връзка с Южна Корея. По-късно от президентството в Сеул обявиха, че повече няма да приемат безразсъдно поведение от страна на Пхенян.

Войници от Индия и Китай пък загинаха, след като военни от двете страни влязоха в сблъсък в спорната погранична област между двете страни в Хималаите. Това е първият подобен сблъсък между Ню Делхи и Пекин от четири десетилетия.

Инвеститорите продължават да следят и случващото се с коронавируса по света. Броят на болните в глобален план вече надвишава 8 млн. души. От Световната здравна организация предупредиха, че макар разпространението на вируса да се забавя в някои части на Европа, то на други места нараства с нова сила, включително в Африка и Северна и Южна Америка. Нов клъстер има и в Пекин.

Добрите новини от днес са, че учени от Университета в Оксфорд са обявили, че медикаментът Дексаметазон – евтин и достъпен продукт, е дал положителни резултати при лечение на тежко болни от COVID-19.

Обратно на европейските пазари акциите на британската енергийна компания SSE поскъпнаха с 9%, след като тя отчете по-добри от очакваното стойности за печалба преди данъците и таксите.

На обратния полюс са книжата на белгийския търговец на дребно Colruyt, които поевтиняха с 5,2% заради по-слаб от прогнозираното ръст на продажбите за финансовата 2019-2020 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:25 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още