IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Wirecard вкара германската борса в шоково състояние

За четвърти пореден път компанията отложи публикуването на финансовия си отчет, одиторите твърдят, че има доказателства за измама

15:11 | 18.06.20 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg</p>

Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Германският доставчик на платежни услуги Wirecard отложи представянето на дългоочаквания си финансов отчет за четвърти път. В баланса има неясноти за милиарди евро, обяви листнатата в индекса Dax група в четвъртък.

Вследствие на това акциите се сринаха с до 66 процента до 35 евро и временно бяха спрени от търговия. За последно минусът е от около 40 процента. Това повлече надолу и целия водещ германски индекс Dax, който дотогава отчиташе ръст. След новините от финтех компанията обаче бенчмаркът влезе в червената зона и към 14 часа губи 0,3 на сто.

Наетата от компанията одиторска фирма Ernst & Young (EY) е уведомила концерна, че няма достатъчно доказателства за съществуването на банкови салда по доверителни сметки в размер на 1,9 милиарда евро, заяви Wirecard. Сумата съответства на около една четвърт от общия консолидиран баланс.

В съобщението се посочва, че има индикации, че на одитора са били представени неправилни потвърждения за баланса от синдик или от служители на банките, които са водили сметките на доверителя с цел измама, така че одиторът да получи неправилна представа за съществуването на банковите салда или управлението на банкови сметки в полза на дружествата от групата на Wirecard.

"По-ранните потвърждения, издадени от банките, вече не са признати от одитора", казва изпълнителният директор Маркус Браун в допълнително съобщение. „Всички участващи се опитват да решат казуса възможно най-бързо. Понастоящем не е ясно дали има измамни трансакции в ущърб на Wirecard AG. Wirecard AG ще подаде жалба срещу неизвестни лица“, пояснява още той.

Според Браун дъщерните дружества на Wirecard са депозирали по доверителни сметки депозити в размер на 1,9 милиарда евро, за да гарантират управлението на риска за участващите търговци на дребно. Става дума за две азиатски банки.

Компанията все още не е обявила нова дата за представяне на годишния финансов отчет за 2019 г. В резултат на това Wirecard може да има проблеми със заемите. Ако одитиран годишен и консолидиран финансов отчет не бъде представен до 19 юни, кредити на Wirecard в размер на около два милиарда евро могат да бъдат анулирани, заявиха от групата.

През февруари, когато компанията публикува своите предварителни финансови данни, тя обяви, че годишните продажби се повишават с 38 процента на годишна база до 2,8 милиарда евро, докато печалбата преди лихви, данъци и амортизация е нараснала с 40 процента до 785 милиона евро. В крайна сметка Wirecard отложи представянето на годишния си финансов отчет.

През миналия месец Wirecard заяви, че скорошното забавяне на публикуването на резултатите се дължи на факта, че EY се нуждае от повече време, за да завърши прегледа. Одиторите обаче не били намерили съществено нарушение.

По време на специален одит от KPMG много въпроси останаха без отговор. След месеци на проверки в критични точки те не успяха и не пожелаха да сертифицират Wirecard, нито категорично потвърдиха за неправомерно поведение. Инвеститори активисти, като британският фонд Chris Hohn, оттогава призовават за оставката на изпълнителния директор Браун.

Междувременно българският стартъп Payhawk обяви партньорство си с Visa и германския доставчик на платежни услуги Wirecard за издаване на дебитни карти Visa от ново поколение за среден и голям бизнес в 13 европейски страни, сред които България, Обединеното кралство, Германия и Испания. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:11 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още