IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Унгария загуби битката с ЕС за закона срещу Джордж Сорос

Унгарското законодателство е наложило „дискриминационни и неоправдани ограничения върху чуждестранните дарения на граждански организации“, заявиха от Европейския съд

14:45 | 18.06.20 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Джордж Сорос. <em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Джордж Сорос. Снимка: Bloomberg L.P.

Унгарският премиер Виктор Орбан загуби битката си с Европейския съюз за закона за чуждестранното финансиране на неправителствени организации, съобщава Bloomberg. Съдии във върховния съд на блока обявиха закона срещу неправителствените организации и групи с чуждестранно финансиране, свързани с финансиста Джордж Сорос, за нарушаващ европейските стандарти.

Унгарското законодателство е наложило „дискриминационни и неоправдани ограничения върху чуждестранните дарения на граждански организации“, заявиха от Европейския съд в Люксембург. „Целта за увеличаване на прозрачността при финансирането на организации не изглежда в този случай да може да оправдае“ спорния закон, посочват от институцията.

Решението, което може да бъде обжалвано, е последното в поредица от сблъсъци между Унгария и Полша от една страна и Европейската комисия от друга заради обвинения в прекрачване на европейското законодателство и оспорване върховенството на закона.

Управляващата партия на Орбан „Фидес“ защитава своят закон от 2017 г. за НПО-тата, който според нея предпазва Унгария и увеличава прозрачността в чуждестранно финансираните, проимиграционни организации на Сорос.

Конституционният съд в Унгария през 2018 г. отказа да вземе становище по въпроса със закона, изчаквайки решението на европейския орган.

Фондацията на Сорос „Отворено общество“, която финансира десетки неправителствени организации по света, премести базираните си в Будапеща дейност и персонал в Берлин след приемането на закона.

И макар самият закон да не споменава поименно Сорос – който е роден в Будапеща, то от управляващата партия по-рано заявиха, че искат да ограничат организации, свързани с финансиста.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:56 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 0
korn
преди 3 години
Странно изглежда и факта че днес най големия борец в Европа срещу унгареца Сорос е унгареца Орбан.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 0
korn
преди 3 години
В друга статия се твърди че бяга от германските нацисти, което всъщност е другото лице на руските комунисти. Удара му срещу Англия всъщност е и удар срещу еврото, като по този начин Англия не приема еврото. Но в същото време изглежда че Германия печели от това като става лидер на ЕС. След БРЕКЗИТ ще има печеливши и губещи. Англия пак изглежда ще е от губещата страна, а Германия от печелившата. Но някак си звучи странно унгарски евреин инвеститор избягал от германците в Англия, да стои в основата на западането на Англия и възхода на Германия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 0
korn
преди 3 години
Странно е че сега пак е замесен в нещо, точно по времето на БРЕКЗИТ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 0
korn
преди 3 години
Зачетох се кой е Сорос, човека от който треперят тъй наречените антиглобалисти( у нас известни като русофили най вече). Значи този тип не е никав американец, а е унгарец с еврейски корени. Бяга от руснаците като млад, в Англия, като по късно става известен с това че вече в САЩ, нокаутира паунда и Англия. Не мога да разбера кой печели от това-има много замесени играчи като всички явно са играели двойни игри.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още