IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бившият лидер на Google: Несъмнено Huawei е изпращала данни на Пекин

Ерик Шмит е категоричен, че компанията работи с правителството

20:41 | 18.06.20 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;David Paul Morris/Bloomberg</em></p>

Снимка: David Paul Morris/Bloomberg

Huawei представлява риск за националната сигурност и се е ангажирала с неприемливи действия като прехвърлянето на мрежова информация към китайското правителство, заяви бившият главен изпълнителен директор на Google Ерик Шмит, цитиран от CNBC.

„Няма никакъв спор, че Huawei се е ангажирала с някои практики, които не са приемливи от гледна точка на националната сигурност“, посочва Шмит в документална продукция, която ще бъде излъчена на BBC Radio.

“Безспорно информацията от рутерите на Huawei се е озовавала в държавни ръце“, допълва той. „Както и да се е случило, ние сме сигурни, че се е случило“.

Телекомуникационният гигант често е обвиняван, че носи риск за националната сигурност, а американските власти са притеснени, че може да помага за китайски шпионаж. Вашингтон оказа значителен натиск върху своите съюзници да не дадат достъп на Huawei до следващото им поколение 5G мобилни мрежи. Великобритания сега разглежда въпроса дали да позволи на компанията да има ограничена роля в пускането на 5G в страната.

Huawei многократно отрече обвиненията, че прехвърля данни към Пекин и настоява, че е независима от правителството. Президентът на компанията Виктор Джан коментира пред BBC, че предположенията на Шмит, че Huawei пренасочва потребителски данни към китайските власти „просто не е вярно“.

Шмит, който ръководи Google от 2001 до 2011 г., сега е председател на Борда за иновации в отбраната към Пентагона. В интервюто си за BBC той твърди, че преди е имал „предразсъдъци“ за Китай, като например, че технологичните компании в страната „са много добри в копирането на неща“. Той допълва, че тези предразсъдъци сега „трябва да бъдат загърбени“.

„Китайците са също толкова добри, а може би и по-добри, в ключови области за проучвания и иновации като Запада“, твърди Шмит. Той призовава западните страни да поддържат същото темпо като втората по големина икономика в света, инвестирайки повече в развойна дейност. Според него е необходимо по-голямо сътрудничество между публичния и частния сектор, както и страните да останат отворени за международни таланти.

Това не е първият път, в който Шмит коментира Китай. През 2018 г. милиардерът предупреди за „разделение“ на интернет в два отделни модела – един, воден от САЩ, и друг – от Китай. Освен това призна, че той е движил работата на Google в Китай, когато тя се оттегли от страната. Google отказа през 2018 г. да пусне цензурирана версия на търсачката си в азиатската страна, след като служителите се разгневиха на решението.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:51 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още