IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сърбия е готова да пожертва членството в ЕС, ако не получи отстъпки за Косово

Решение за бъдещите отношения на Белград и Прищина няма да е възможно без съгласието на Москва, заяви Александър Вучич

18:53 | 18.06.20 г. 32
<p>
	<em>Снимка: Oliver Bunic/Bloomberg</em></p>

Снимка: Oliver Bunic/Bloomberg

Сръбският президент Александър Вучич заяви, че ще отхвърли членство на страната му в Европейския съюз, ако Сърбия не получи отстъпки в замяна на признаването на Косово и отказ от опитите да спре бившата си провинция да се присъедини към ООН, предава Ройтерс.

След среща с руския външен министър Сергей Лавров Вучич заяви, че решение за бъдещите отношения на Сърбия с бившата й провинция няма да е възможно без съгласието на Москва.

„Отговорът ни на възможно предложение (към Сърбия) да признае Косово и Косово да влезе в ООН, при което не получаваме нищо в замяна с изключение на членство в ЕС, ще е „не“, заяви Вучич.

Сърбия, която води преговори за присъединяване към ЕС, е поставила редица предварителни условия за нормализиране на отношенията с Косово, включително създаването на асоциация на населени предимно със сърби общини и специален статут на средновековните църкви и манастири, принадлежащи към Сръбската православна църква.

Тя също така иска да регулира нерешени проблеми, включително и свързани с енергетиката и финансите.

Косово, където албанците съставляват 90% от населението, обяви независимост от Сърбия през 2008 г., близо десет години след бомбардировките на НАТО над Сърбия, които спряха избиването и прогонването на албанци в Косово по време на двегодишния конфликт.

Сърбия, с нейните съюзници Русия и Китай, блокира членството на Косово в международни организации, включително ООН.

Лавров пристигна на посещение в Белград три дни преди изборите в Сърбия и визитата му се приема като знак за подкрепа за Вучич.

Руският външен министър заяви, че Кремъл ще подкрепи само такива решения на въпроса за Косово, които са приемливи за Белград и са одобрени от Съвета за сигурност на ООН, където Русия има право на вето.

„Смятаме, че налагането на т. нар. окончателно нормализиране, прибързването с него, за да се спазят някакви изкуствени срокове, ще бъде контрапродуктивно“, заяви Лавров.

Вучич трябва да присъства на парада на Червения площад на 24 юни за 75-годишнината от победата на СССР над нацистка Германия по време на Втората световна война. Той ще се срещне с руския президент Владимир Путин, който посети Сърбия два пъти от 2012 г. насам.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:01 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

22
rate up comment 5 rate down comment 3
deaf
преди 3 години
Косово не е признато от Румъния,Гърция,Испания,но забележи Европейският съюз е готов да приеме Сърбия ако тя признае Косово?! Изводът е един - не признаването на Косово от Румъния,Гърция и Испания е кьорфишек. Косово е признато от единствената Свръхсила в света САЩ,плюс Германия и още куп големи сили. Това е достатъчно... А Русия и Китай просто нямат думата в случая,защото това са вътрешни работи на Европа (и на САЩ) в крайна сметка...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 3 rate down comment 4
dikens15
преди 3 години
Ами Република Сръбска къде е гросе специалистен??? Пълни тъпотии на две ракии.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 2 rate down comment 5
dikens15
преди 3 години
Косово не е международно призната държава, че да дава каквото и да е на когото и да е било. То е протекторат и ще си остане територия пълна с маргинали и управлявана от криминални типове. А това, което не разбираш нямам намерение да ти го обяснявам. Чети и се образовай. Иначе пишеш по темата и си разбирач нали????
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 4 rate down comment 2
deaf
преди 3 години
Вучич *** на отворена врата! Доколкото знам Косово е съгласно да даде права на сръбското малцинство и да пази православните храмове там. Само не разбрах какви "отстъпки" иска Вучич от Косово по някакъв си "енергиен" проблем?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 6 rate down comment 2
beinsa
преди 3 години
Скоро няма да има Сърбия.До Белград е България. Нагоре е Унгария, а на запад е Хърватия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 3 rate down comment 4
dikens15
преди 3 години
По скоро ти ми приличаш на човек с робско мислене!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 2 rate down comment 7
dikens15
преди 3 години
След войните Сърбия е с едни от най- високите растежи на БВП, който достигна дори до близо 9% през 2008, а през първото тримесечие за 2020 е 5.6%. Естествено не образован и елемен тарен човек като теб може само да гледа и да се пули пред сухите цифри без да даде обяснение за тях, камо ли да проследи тенденции.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 2 rate down comment 6
dikens15
преди 3 години
Сърбите нито преди са се мразели със СССР, нито сега са със руснаците. Те гледат собственият си интерес, за разлика от нашите под логи. За Косово отстъпление там няма да има.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 1 rate down comment 6
dikens15
преди 3 години
Бомбардировките на НАТО над Сърбия са без резолюция на ООН!!! Не пиши глупости. Между другото това е третата въздушна атака на НАТО над сръбските позиции( предишните две бяха в Хърватия и в Босна). Съвсем друг е въпросът за поведението на Елцин и Черномирдин по време на бомбардировките, а и като цяло на войните в бивша Югославия. Колкото до арбитража на Русия за Македония, никой не е бил виновен на Фердинанд да иска 100 000 сръбска армия при атаката на Одрин, а също така не е изпратил нито един войник в Македония, както е било уговорено. Човека е искал да влезе на бял кон в Цариград. Чети история преди да пишеш про стотии.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 8 rate down comment 2
Sokratus
преди 3 години
Преди 108 години, Русия трябваше да ни е арбитър в споровете ни със Сърбия. Трябваше да ни пази от нападение от Румъния!Така ни опази и защити нашите интереси, че още ни е гадно като се сетим за тези времена. Същото ще стане и със Сърбия!Косово ще стане член на ООН, а Русия случайно ще се е въздържала!Точно така направи Русия и през 1999 години при резолюцията на Съвета за сигурност на ООН, за да се разреши на НАТО да бомбардира Сърбия!Иначе ги защитават!!!;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още