IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Tesla започва строежа на втората си щатска фабрика за коли през лятото

Очаква се обемът на инвестициите в Травис да възлиза на над 1 млрд. долара и да бъдат създадени около 5000 работни места

09:26 | 19.06.20 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Американският производител на електрически автомобили Tesla възнамерява бързо да открие нов завод в родината си, САЩ. Вече има конкретни планове за изграждането на фабрика в Травис Каунти, Тексас, което е планирано да започне това лято. За това говорят и документи, които Сметната палата публикува в четвъртък.

Засега Tesla има само една фабрика за автомобили в родината си - във Фремонт, Калифорния. Друг автомобилен завод беше открит в Шанхай, а трети е планиран в Грюнхайде, близо до Берлин.

Очаква се обемът на инвестициите в окръг Травис да възлиза на над 1 млрд. долара и да бъдат създадени около 5000 работни места. Както обикновено при толкова големи проекти, Tesla изисква сериозни отстъпки, например под формата на данъчни стимули. Все още няма обвързващо решение за Тексас.

„Tesla оценява възможното разработване, проектиране и изграждане на завод за производство на електрически превозни средства в Травис“, заявиха от компанията пред Bloomberg. Разглежданият обект от 2100 декара понастоящем е бетоново съоръжение с готови връзки, собственост на Martin Marietta Materials Inc.

Предлага се строителството да започне през третото тримесечие на тази година в очакване на всички необходими одобрения.

Според американските медии град Тълса в щата Оклахома все още е в надпреварата, a Мъск написа в Twitter в четвъртък, че Tesla все още не е купила имота в Тексас.

И двете места вече потърсиха публично благоволението на главния изпълнителен директор на Tesla Илон Мъск. Известна статуя в центъра на Тълса беше снабдена с голямо лого на Tesla, докато представителите на Тексас ухажваха изпълнителния директор в Twitter.

Изявлението на Мъск, че Tesla ще изгради завода, предизвика хор от оферти от градове и щати в цялата страна, надявайки се да привлекат проекта. Този ход напомня на анонса на компанията от 2014 г., че планира да изгради голяма фабрика за батерии. Производителят на автомобили избра Невада, след като щатът предложи стимули за 1,3 милиарда долара.

Търсенето на завода за Cybertruck започна, преди Мъск да заплаши, че ще премести централата и бъдещите програми на Tesla в Тексас или Невада, след като окръг Калифорния блокира възможността на производителя на автомобили да отвори отново своята фабрика насред пандемията на коронавируса. Дни след избухването на пандемията компанията се противопостави на окръжните здравни служители и възобнови производството.

Планираният завод за Cybertruck би изпълнил отдавнашна амбиция на Мъск. В своята публикация в блога си от 2016 г. „Master Plan, Part Deuxизпълнителният директор пише, че производствената линия на Tesla в крайна сметка ще „покрие основните форми на сухопътния транспорт“, включително пикапите.

Tesla закупи първата си фабрика във Фремонт, Калифорния, от Toyota Motor Corp. след световната финансова криза само за 42 млн. долара. Тя започна да произвежда седаните Model 3 в покрайнините на Шанхай в началото на тази година и планира да започне производството на превозни средства в близост до Берлин догодина.

Освен автомобилните заводи Tesla управлява и завод за батерии в Невада и фабрика в Ню Йорк, която произвежда главно слънчеви системи. С оглед на голямото търсене на новия Model Y и други проекти като Cybertruck, новите производствени мощности трябва да бъдат изградени бързо.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:45 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
vodoley
преди 3 години
Давай наборе !:-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 3
zelka007
преди 3 години
могат строят ... :))) ... и това при условие , че според форумните финанссови експерти е фалирала ... смятай ако не беше ...м/у другото tesla S се продава във версията long range с батерия за 402mi (почти 650км) ... мошшшшшеническа му работа ... само за протоколът Jaguar i-Pace - 292mi (470км) ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още