IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Английската централна банка се притеснява за пазара на труда

Централните банкери прогнозират много бавно възстановяване с последствия за икономическия растеж и инфлацията

12:09 | 19.06.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Bloomberg L.P.</p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Централната банка на Великобритания и Северна Ирландия е все по-силно притеснена, че загубата на работни места в страната ще се окаже по-лоша от очакваното, заплашвайки възстановяването на икономиката от влиянието на пандемията от коронавирус.

Централните банкери изразиха своята загриженост в четвъртък, когато добавиха още 100 милиарда лири (124 милиарда долара) към програмата си за изкупуване на облигации, предупреждавайки, че съществува риск от „по-висока и по-трайна безработица“ с последствия за икономическия растеж и инфлацията. в в

Правителството предприе безпрецедентни стъпки за защита на работните места, като плаща по-голямата част от заплатите на служителите, докато предприятията са затворени, но това не може да спаси компаниите от евентуални фалити.

„Не се съмнявам, че разглеждаме най-стръмната траектория на нарастване на безработицата поради естеството на случилото се – пълното затваряне на икономиката“, каза управителят на централната банка  Андрю Бейли пред репортери, цитиран от Bloomberg.

Молбите за обезщетение при безработни са нараснали до почти 3 милиона, а броят на служителите, възползващи се по програмите на за поемане на платения отпуск е по-голям от очакваното от централните банкери. Планира се правителствената програма да изтече през октомври и фирмите ще трябва да поемат по-голямата част от тежестта от август.

Цената на държавната подкрепа бе разкрита в петък, като цифрите показват огромен скок на заемите и ръст на дълга до над 100% от БВП.

Предишните сценарии, заложени от BOE и Службата за бюджетна отговорност, прогнозираха, че безработицата ще скочи до около 10% от 3,9% сега. Бейли написа през май, че данните за молбите за финансова помощ предполагат, че процентът вече е достигнал това ниво.

Лошата прогноза за работни места контрастира със сигнали, че икономическата не е засегната толкова силно, колкото се очаква. Английската централна банка (АЦБ) изчислява, че БВП през второто тримесечие е с около 20% под нивото си в тримесечието преди вируса, в сравнение с по-ранна оценка за 27-процентов спад.

През тази седмица правителството разреши „несъществените“ магазини да отворят отново, а премиерът Борис Джонсън насърчи хората да „пазаруват с увереност“.

Главният икономист на АЦБ Анди Халдан дори гласува срещу увеличаването на паричните стимули, като се аргументира, че икономиката се възстановява по-бързо от прогнозираното.

Бейли отбеляза, че скорошните данни за пазара на труда понякога са противоречиви, но заяви, че общата тенденция е „в посока надолу“. Протоколът от срещата на борда на АЦБ показа, че перспективите за заетостта са „намалели съществено“.

 „Текущите индикации от бизнес проучвания показват, че служителите пуснати в платен отпуск може да не се върнат напълно в работната сила, когато настоящите мерки за подкрепа от правителството бъдат прекратени по-късно през годината“, пише в протокола от заседанието на АЦБ.

Влошаващият се пазар на труда ще окаже натиск върху правителството да направи повече в подкрепа на работната сила. Bloomberg Economics прогнозира, че нивото на безработицата ще  се повиши до 7% през настоящото тримесечие и ще нарасне допълнително, когато правителствените програми за запазване на работните места бъдат прекратени. Това е особено вярно, ако социалното дистанциране и приглушеното търсене продължават да тежат върху бизнес активността.

„Около 9 милиона души са били пуснати в отпуск и няма истинска яснота в това колко от тях ще се върнат на работа“, каза Дейвид Пейдж от AXA Investment Manager. „Вероятно ще разкрием това  едва в четвъртото тримесечие. Тогава ще придобием по-истинско усещане за силата на пазара на труда", коментира той.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:17 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още