IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Горанов: Българският модел на облагане на хазарта е сходен с този в ЕС

От БСП инициират разисквания по темата, които ще се проведат на 26 юни

12:54 | 19.06.20 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Действащият модел на облагане на хазарта в България в много голяма степен се доближава до моделите на облагане на хазартна дейност в европейските държави с най-развит хазартен пазар.  Това каза министърът на финансите Владислав Горанов в отговор на въпрос на депутати от БСП относно "Нова концепция за облагане на хазартните игри“, която Горанов обеща да изготви още през март 2016 г.

Анализът на практиката на облагане на хазартната дейност в 8 държави членки на ЕС с най-развит хазартен пазар (Белгия, Великобритания, Германия, Дания, Испания, Италия, Малта, Франция) показа много голямо разнообразие, като в тях се използва комбиниран подход на облагане, включващ данък върху хазартната дейност, данък върху печалбата и лицензионни такси - т.е. подобен на действащия в България режим на облагане, каза Горанов. 

От отговора му се разбира още, че има няколко основни тенденции, свързани с облагането на хазарта в държавите членки на ЕС:

  1. Облагането с данък на брутната печалба (разликата между стойността на получените залози и изплатените печалби) е предпочитаният модел на облагане на хазарта от държавите членки на ЕС, считайки го за по-ефективен в сравнение с облагането с данък на залозите.

  2. Данъчната ставка е в зависимост от данъчната основа. Когато данъчна основа е брутната печалба, ставката на данъка е в по-висок размер (от 15 до 25 %) или по прогресивна скала в зависимост от размера на брутната печалба. Когато данъчна основа са получените залози, ставката е по-ниска (от 2 до 8%).

  3. Режимът на облагане с данък върху залозите в повечето случаи е запазен за хазартните игри, организирането на които е държавен монопол.

  4. Традиционният хазарт по принцип се облага с по-висока ставка от онлайн залаганията, но се наблюдава тенденция на уеднаквяване на данъчните ставки за хазартните игри, независимо от начина на тяхното организиране (по традиционен начин или онлайн).


Финансовият министър посочи, че въвеждането на концепцията ще наложи създаването на сложна система за определяне на брутна печалба, както и контрол от приходната агенция. Повечето страни пък са променили облагането, като вместо обалагане на залозите, те облагат печалбата. “Затова не бяха представени тези концепции и модели”, обясни той, като добави, че моделът на облагане на печалбата е ефективен за намаляване на нелегалната хазартна дейност. “Облагането на хазартна дейност в България винаги е било фокус на обществено внимание - намаляването на нелегалния пазар води до увеличаване на бюджетните приходи”, каза още Горанов.

От БСП не останаха доволни от отговора и обявиха, че ще инициират разисквания за хазарта с министъра на финансите. Искането вече е подписано от над 60 души от групата е внесено от Румен Гечев. "След това започват питания буквално на всеки километър", закани се той на Горанов. Разискванията ще бъдат на 26 юни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:31 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 1
Стоян Петров
преди 3 години
Пеевски.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 1
melon
преди 3 години
май има известни разлики...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 0
Zlato
преди 3 години
Тогава, какъв е проблемът с Божков?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още