IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лагард предупреди за сътресения, ако лидерите на ЕС не се договорят за стимулите

Днес е първата среща на върха на ЕС за обсъждане на общия пакет, предложен от Франция и Германия

13:04 | 19.06.20 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Кристин Лагард, управител на ЕЦБ. Снимка:&nbsp;Alex Kraus/Bloomberg</p>

Кристин Лагард, управител на ЕЦБ. Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Управителят на Европейската централна банка Кристин Лагард предупреди лидерите на Европейския съюз, които се срещат в петък чрез видеоконференция, че ако не успеят да постигнат споразумение за пакета от стимули, това може да създаде притеснения на  финансовите пазари.

Лидерите започнаха преговори за общ план в размер на 750 милиарда евро (840 милиарда долара), за да помогнат на икономиките си да се възстановят от блокадите срещу разпространението на Covid-19, като Германия и Франция настояха за приключване на сделката през следващия месец.

Европейската комисия предложи емитиране на съвместен дълг за финансиране на програмата, което би представлявалo безпрецедентен ход към интеграцията на 27-те държави членки. еу еу

Препъникамъните по пътя към постигането на сделката включват общата сума на дълга, който ЕС може да поеме, времето на изплащане, откъде ще дойдат парите и как ще бъдат разпределени ресурсите.

Лагард предупреди националните лидери, че неотдавнашното спокойствие на финансовите пазари е плод на оптимизма на инвеститорите по отношение на общите европейски стимули.

Французойката заяви, че ако държавите членки на Европейския съюз не успеят да постигнат споразумение за финансиране на икономическото възстановяване, настроенията могат да се променят.

От своя страна председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен обяви предложението, поставено пред лидерите, като „амбициозен и балансиран” план, който ще помогне както на страните, пострадали от пандемията, така и на тези, които са по-слабо засегнати.

Но тя предупреди, че няма време за губене. „Сега Европа трябва да инвестира и да се реформира, за да излезе от кризата“, каза фон дер Лайен в откриващото си изказване преди началото на срещата на върха. „Всички трябва да се съберем, не можем да си позволим забавяне", заяви тя.

Австрийският канцлер Себастиан Курц отбеляза, че средствата за възстановяване на ЕС трябва да се изплащат само ако те ще помогнат за провеждането на реформи, а не просто да увеличат потреблението.

„Обвързани ли са средствата за реформи? Правят ли ни по-конкурентни? Ще преминат ли към дигитализация и екологизация? Това е правилното нещо", каза Курц.

Курц заяви, че се надява на споразумение да бъде постигната на следващата среща на върха на ЕС през юли и че той е в „тясна координация" с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и с другите страни, които имат резерви към пакета като Дания, Швеция и Холандия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:33 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 3
Toranaga
преди 3 години
Ще кажа само - Аржентина..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още