IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Оставка с незабавен ефект: Шефът на Wirecard си тръгва

Важният партньор и основен инвеститор Softbank е отказал да подкрепи Маркус Браун в четвъртък

15:23 | 19.06.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Главният изпълнителен директор и основен акционер Маркус Браун. <em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Главният изпълнителен директор и основен акционер Маркус Браун. Снимка: Bloomberg

Главният изпълнителен директор на Wirecard Маркус Браун подаде оставка с незабавен ефект, обяви доставчикът на платежни услуги в петък. Джеймс Фрайз е назначен за временно изпълняващ длъжността. Едва в четвъртък той встъпи в длъжност като нов член на Борда, отговарящ за спазване на изискванията.

Борсовото бедствие за Wirecard продължи и в петък: ценните книжа на доставчика на платежни услуги, листнати в Dax, отново се сринаха почти наполовина. След оставката на Браун цената на акциите реагира положително - акцията засега отчита понижение от „само“ 35 процента до 25,93 евро.

Само за ден и половина групата, която е в центъра на скандал за милиарди евро, загуби почти 10 млрд. евро от капитализацията си. Маркус Браун се опита да сложи край на загубата на доверие на инвеститорите в четвъртък вечерта: във видео изявление той обясни, че Wirecard може да е станала жертва на измама за милиарди евро.

Критиката към изпълнителния директор на Wirecard обаче се засили. Браун е не само основател на Wirecard, но той оформя групата като изпълнителен директор и технологичен директор (CTO) в продължение на 20 години. 51-годишният Браун е завършил бизнес информационни технологии, доктор по социални науки и бивш консултант на KPMG. Той се присъедини към Wirecard, когато компанията все още се считаше за провален стартъп от новата икономика и предлагаше телефонни „горещи линии“, наред с други неща, и преориентира компанията, на която той стана изпълнителен директор през 2002 г., изцяло към пазара за обработка на плащания.

„Дигитализацията е невероятна възможност“, беше неговото мото на множество конференции. Той искаше да създаде втората след SAP успешна в световен мащаб германска технологична компания. Wirecard нарастваше с 30 процента година след година, дори премина в топ лигата на акциите - Dax, през септември 2018 г. и направи много инвеститори богати.

Колкото и успешен да беше Браун, беше и противоречив. Под неговото ръководство Wirecard трябваше да се справя с твърденията за манипулиране на баланса и други нередности в продължение на много години. Браун винаги продаваше това на външния свят като на причинено от продавачите на късо, т.е. участници, които залагат на спад на акциите.

Вследствие на повдигнатите от Financial Times обвинения от 2019 г. обаче натискът се увеличава непрекъснато. Браун ги посрещна, като назначи специален одит от KPMG. Одиторите не откриха доказателства за манипулиране на баланса, но не можаха напълно да опровергаят твърденията. Deka, фонд дружеството на спестовните банки, поиска оставката му, а други големи инвеститори като Union Investment също се отдалечиха от него.

Четвъртото отлагане на представянето на годишния финансов отчет в четвъртък, сериозната присъда на многогодишния одитор Ernst & Young (EY), който разкритикува липсата на подкрепящи документи за сума от 1,9 милиарда евро и последвалия срив в цената на акциите, сега направи Браун нетърпим.

Според информация на Handelsblatt важният партньор и основен инвеститор Softbank е отказал да подкрепи Браун в четвъртък - сериозна стъпка, тъй като партньорството със Softbank винаги е било доказателство за визията и стратегическите умения на Браун, но и за солидността на неговата компания.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:13 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още