IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сегашната ядрена надпревара е много по-страшна от последната

Единствено търпеливият мултилатерализъм – колкото и не-секси да звучи тази латинска дума на алфа мъжкарите в политиката, може да спаси света дългосрочно

16:00 | 21.06.20 г. 19
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Getty</em></p>

Снимка: Getty

Докато продължава да бушува пандемията от коронавирус, световните лидери, разбираемо, са заети със заплахата от болестта. Но налице са и други заплахи пред човечеството, които искат да им се обърне внимание. А една от най-опасните е заплахата от ядрена война и, за съжаление, рискът това да се случи продължава да расте, пише журналистът Андреас Клут в коментар за Bloomberg.

Числата са подвеждащи – да, броят на ядрените бойни глави в глобален план е намалял леко през миналата година, показват данни на Стокхолмския институт за мирни изследвания. Но това е така само защото САЩ и Русия – двете държави с над 90% от световните запаси, са унищожили част от арсенала си.

Междувременно обаче всички девет държави с ядрени оръжия модернизират оставащите си бойни глави и системи за тяхното разположение. Само през миналата седмица Франция успешно изстреля от подводница ядрена ракета, която може да пътува 20 пъти по-бързо от скоростта на звука. Други страни, особено Китай, запълват ядрените си арсенали толкова бързо, колкото могат.

Още по-притеснителното е, че държавите преразглеждат своите стратегии за използване на тези оръжия. Вече я няма неморалната, но логична стабилност на Студената война, когато две суперсили се сдържат една друга и света със заплахата за „взаимно гарантирано унищожение“.

Русия, например, вижда малките „тактически“ бойни глави като възможен начин да компенсира слабостите на другите свои военни звена. Възможно е конфликт, започнал като хибриден – в диапазона от дезинформационни кампании до войници в неотбелязани униформи, да ескалира до конвенционална война и оттам до ядрен удар, който да доведе до други в отговор и т.н. и т.н.

Също така съществуват спекулации, че Индия може да промени политиката си, приета през 1998 г., никога да не напада първа с ядрено оръжие. Това не са незначителни въпроси за държава, която има двама враждебни съседи, също въоръжени с ядрено оръжие – Пакистан и Китай. По-рано през седмицата Пекин и Делхи влязоха в сблъсък в пограничния район в Хималаите. А пък какво може да направи Северна Корея в криза, която тя самата провокира, можем само да гадаем.

Междувременно всички усилия за ограничаване на ядреното въоръжаване замряха.Споразумението между САЩ и Съветския съюз, което елиминира наземните ракети с среден и малък обсег, се провали още миналата година, след като Вашингтон обвини Москва в неспазване на договореното.

Последна актуализация: 05:07 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

19
rate up comment 4 rate down comment 1
khao
преди 3 години
по конкретен отговор нямаше как да дадеш... хахахаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 1 rate down comment 5
Hahoto
преди 3 години
Ватьо, Ватьо това ли ти е мъката!? Напиши го на турски Ватьо и ще разбереш разликата. Макар, че се съмнявам, твърде си потънал в собствената ти реалност!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 4 rate down comment 2
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Да, зацразлика от Расийка, където се намира най-голямата джамия в Европа и където има огромен процент радикални мюсюлмани, в САЩ религията е християнска. И едно съвсем скромно въпросче: В коя държава, която е приятел на Расия или в която Расия е "помагала" стандарта на живот се е повишил и наближил дори най-бедната държава от ЕС? Конкретно, моля!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 4 rate down comment 2
Hahoto
преди 3 години
Корни, твоите "християнски" приятели спасиха Ирак, Либия и Афганистан от ислямските им диктатори и донесоха мир благоденствие и лаврови клонки на обитателите им...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 3 rate down comment 1
фиг.1
преди 3 години
Рейтинг (или популярност) е едно, подкрепа е съвсем различно. И най-инфaнтилната звезда от телевизионно риалити може да има по-висок рейтинг от всички настоящи и бивши президенти. А що се отнася до Сирия, ситуацията е такава не заради руското превъзходство, а благодарение на страхливостта и малодушието на Тръмп, който се изтегли зарязвайки съюзниците си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 1 rate down comment 2
michaelis23
преди 3 години
те по принцип не пишат у вестника кат праят нещо, за да се подготвиш за квот и да било, а тва с бомбите и да си подготвен и да си по бели *** е се тая, защото става въпрос за изтриване на континента ..... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 5 rate down comment 1
korn
преди 3 години
Асад е мюсулманин, ислям е неговата религия и Алах е неговия бог. Браво на Русия. Руските момчета воюваха и измираха в Сирия за да спасят ислямския диктатор от лошите християни. Алах Акбар.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 2 rate down comment 6
Императорът
преди 3 години
Да, правят се проучвания. Едно такова, отпреди 5 години, направено в САЩ, показа, че рейтингът на Вова Путин в Америка е по-висок от рейтингът на тогавашният им пишман-президент - обонгото.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 2 rate down comment 5
Императорът
преди 3 години
Именно в Сирия се видя на чия страна е превъзходството, прав си. Сега - доколкото знам - радикалните ислямисти, пионки на обонгото, са затворени в един град, а законният президент Асад - който САЩ искаха да свалят, контролира 95% от територията на страната си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 6 rate down comment 1
bgMan
преди 3 години
Ами подготовката му най-вероятно се състои в това да има 1 бял чаршаф да се загърне с него и да запомни пътя до най-близките гробища.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още