IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Източната Европа e против финансирането на COVID дълга с въглеродни емисии

Една от държавите, които са против, е и България, посочват източници на Ройтерс

17:04 | 19.06.20 г. 10
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка:&nbsp;Geert Vanden Wijngaert/Bloomberg</p>

Снимка: Geert Vanden Wijngaert/Bloomberg

Източните страни членки на Европейски съюз отказват да използват търговията с въглеродни емисии, за да увеличат бюджета на блока, заявиха източници на Ройтерс,  докато лидерите на ЕС обаждат как да финансират възстановяването на региона от пандемията от коронавирус.

27-те ръководители на държавите от ЕС обсъждат чрез видеоконференция безпрецедентния пакет от стимули на стойност 750 милиарда евро, събрани във фонд за възстановяване, който ще допълни следващия бюджет на ЕС в размер на 1,1 трилиона евро.

Ако бъде одобрен, планът ще трябва да определи как да се изплати дългът, като Европейската комисия предлага набиране на нови средства от ЕС включително чрез използването на системата за търговия с емисии в ЕС (СТЕ) за събиране на 10 милиарда евро.

Това предложение се сблъска с опозицията на източноевропейски държави, включително и България, които искат да запазят своите въглеродни приходи, заявиха дипломатически източници на агенцията. Останалите държави против са Полша, Чехия, Литва и Естония.

„Разширяването на приходите от СТЕ е неприемливо за нас, това би ни струвало твърде много“, заяви пред Ройтерс старши дипломат от ЕС от една от страните.

СТЕ на ЕС поставя цена на замърсяването, като принуждава електроцентрали и фабрики да купуват разрешителни за покриване на емисиите си. Постъпленията от тези продажби на въглеродни разрешителни - общо 14,6 милиарда евро през 2019 г. - в момента отиват в националните бюджети.

Комисията предложи от 2021 г. страните да запазят същите приходи от СТЕ, както през последните години, докато допълнителните постъпления от разширяването на схемата, включваща и корабоплаването, ще отидат в касата на ЕС.

Друг дипломат от ЕС заяви, че това ще постави непропорционална тежест върху по-бедните членки на блока. Това очертава червена линия между тези страни и техните западни съюзници като Франция и Люксембург, които подкрепят идеята.

Поддръжниците твърдят, че предложението за СТЕ и идеята на Комисията да облага нерециклираната пластмаса, за да увеличи по-нататъшните приходи на ЕС, биха могли да бъдат приложени по-бързо от други схеми, като например цифров данък и налагане на въглеродни такси върху вносни стоки.

Големите западните икономики от ЕС, като Германия, Франция и Холандия, призовават за постигане на „зелено“ икономическо възстановяване от пандемията.

„Ние отказваме да поставим Зелената сделка над възстановяването“, заяви един правителствен служител от източна държава от ЕС, като се позовава на водещия план на ЕС за намаляване на емисиите до нула до 2050 г. „Няма Зелена сделка без възстановяване“, каза той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:21 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

10
rate up comment 0 rate down comment 0
khao
преди 3 години
мислиш ли че ме интересува каква клатикуровска работа са ти измислили след армията ... въпреки че 1/3 от стажа ти да е минал там, увреждането е на лице и си личи ! Пенсиониран военнен е начин на мислене, а при теб и начин на живот!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 1 rate down comment 2
Valentin13
преди 3 години
двете к.у.хи *** се събраха. аз му разправям на едната, че от 40 години стаж имам само 12 в армията, той си доказва, че е к.у.ха лейка. като всеки либерал.аст. зелка не съм пенсионер, млад съм още, а и не бачках в родината последното десетилетие. гледам зелки крави и етерични масла. зелките са ми най-трудни, заради тебе все ги свързвам с брюкселски зелки и не си давам зор за тях. виж с кравите съм добре, нали си обичам Тексас.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 0 rate down comment 1
khao
преди 3 години
работи върху себе си, пенсиониран военнен е! :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 1 rate down comment 1
Valentin13
преди 3 години
не казвам, ще ми пратиш бляклайфметърс пред къщи да ми кряскат и да хвърлят пиратки. знам ви либералите, уж се наличате либерали, но хич не търпите някой да ви противоречи. но, заради протокола - в едно затънтено селце в Североизточна България.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 2
Mike Florida
преди 3 години
Каква стана тя, да ни вдигнат тока да сме спасявали скапанитe италианци и маслинарите от Испания!Грета Тунбер ще си обръсне оная работа от кеф!Освен всичко друго, по-скъпия ток не само, че ще сломи бедния и вече безработен българин, но и ще досмаже индустрията, за да може съвсем да фалира всичко що има.Ето това е Eврогейския съюз, уж дава, но отзад с двете ръце взима на страни като България! Пълната съсипия за страната ни!Най-лошото нещо е този съюз, след Турското робство, което ни е сполетявало!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 1
ing5rov
преди 3 години
*** , ти накъдето мечтаеш да идеш , аз оттам се връщам ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 2
zelka007
преди 3 години
ти къде работиш ... ?! ... тъй за протокола питам ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 0
Valentin13
преди 3 години
а ти на кое викаш каменна ера - когато *** хвърлят камъни по полицаите и искат да се разформирова ли? аз с такова впечетление останах относно либералната идея. така се почва с кухи лозунги за зелени идеи, обезпаричване на по-бедните нации, изсмукване на работниците им да работят там, докато дойде каменнат ера. бактън от вас!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 2
zelka007
преди 3 години
че ти излизал ли си от каменната ера и текезесето , та да се връщаш ... ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
ing5rov
преди 3 години
завръщане в каменния век , но пък ваксинирани !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още