IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Надеждите за възстановителния план на ЕС подкрепиха европейските борси

Паневропейският индекс Stoxx 600 постигна ръст от 0,6% в петък

20:44 | 19.06.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Alex Kraus/Bloomberg</em></p>

Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Европейските пазари завършиха възходящо седмицата, а вниманието на инвеститорите отново беше насочено към ръста на новозаразените с коронавирус, икономическите данни и предлаганите от Европейския съюз фискални стимули, предава CNBC.

Паневропейският индекс Stoxx 600 приключи сесията с ръст от 0,6%, а повечето сектори се озоваха на положителна територия.

Лондонският бенчмарк FTSE 100 отбеляза ръст от 1,10% до ниво от 6292,60 пункта. Френският CAC 40 напредна с 0,42% и завършва седмицата на равнище от 4979,45 пункта. Германският DAX се повиши с 0,40% до ниво от 12 330,75 пункта. Борси Борси

Представителите на 27-те страни членки на ЕС започнаха преговори в петък по предложение за възстановителен фонд на стойност 750 млрд. евро (841 млрд. долара) за справяне с коронавирусната криза, но планът за стимулиране на икономиката предизвика известно разделение сред страните членки.

Книжата на германската компания Wirecard, които рязко поевтиняха вчера, леко се възстановиха в петък след оставката на главния изпълнителен директор Маркус Браун. Въпреки това те приключиха сесията със спад от над 35%. Цената на акциите на компанията за разплащания потъна с 60% в четвъртък, след като одиторът EY отказа да одобри счетоводните й сметки за цялата 2019 г. заради липсващи 2,1 млрд. долара, а Wirecard заяви, че може да е станала жертва на „измама със значителни размери“.

Цената на акциите на Lufthansa нарасна с 3%, след като най-големият й акционер, германският милиардер Хайнц Херман Тийле се обърна към политици в Берлин за разговори, съобщи германското издание Handelsblatt. Това е поредната стъпка за разрешаване на безизходицата около спасителната помощ за авиокомпанията на стойност 9 млрд. евро.

Кредитирането във Великобритания е нараснало до 103,7 млрд. паунда (128,9 млрд. долара) между април и май, показаха публикувани в петък данни. Това означава, че дългът на държавния сектор е надминал брутния вътрешен продукт за първи път от 1963 г., показвайки последиците от коронавирусната пандемия.

В макроикономически план Германската статистическа служба съобщи в петък, че инфлацията през май е намаляла с 2,2% на годишна основа и с 0,4% спрямо предходния месец, което е малко под очакванията.

Продажбите на дребно във Великобритания през май са надолу с 13,1% на годишна основа, което е доста под очакванията за спад със 17,1% в анкета на Ройтерс сред анализатори. На месечна основа продажбите на дребно са нараснали с 12% на фона на лекото смекчаване на блокадата, сочат данни на статистическата служба на страната.

Вниманието на инвеститорите беше насочено към новия ръст на заразени с коронавирус в някои части на света, като четири американски щата обявиха увеличаване на новите случаи и на хоспитализираните пациенти на фона на усилията за повторно отваряне на икономиките си. Същевременно експерт от Китайския център за контрол на заболяванията заяви в четвъртък, че ръстът на новозаразените през последно време в Пекин е овладян.

В петък Руската централна банка намали основния си лихвен процент със сто базисни пункта до 4,5%, най-ниското ниво от разпадането на СССР насам, на фона на усилията на страната да подкрепи икономиката, която пострада от коронавирусната пандемия.

На върха на европейския индекс на сините чипове книжата на френската телекомуникационна компания Altice Europe поскъпнаха с близо 6%, а цената на акциите на оператора на казина Evolution Gaming скочи с 5,7%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:55 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още