IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

След волатилна сесия всички основни щатски индекси записват седмичен ръст

Вниманието на инвеститорите беше насочено към новия ръст на заразените с коронавирус отвъд океана

23:57 | 19.06.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Michael Nagle/Bloomberg</em></p>

Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Щатските индекси приключиха разнопосочно последната сесия от седмицата след значителни колебания по време на търговията заради технически фактори. Редица съобщения в медиите също предизвикаха безпокойство от повторен ръст на случаите на коронавирус и забавяне на възстановяването на икономиката, предава CNBC.

Бенчмаркът на сините чипове Dow Jones Industrial Average отписа 208,64 пункта от стойността си и завършва седмицата на ниво от 25 871,46 пункта. Широкият измерител S&P 500 е надолу с 0,5% до ниво от 3097,92 пункта, след като в един момент от сесията се понижи с 1,2%. Технологичният показател Nasdaq Composite финишира с ръст от едва 3,07 пункта на ниво от 9946,12 пункта.

И трите основни индекса отвъд океана регистрираха скромно повишение за седмицата. S&P 500 прибави 1,8% и записа четвърта позитивна седмица. Dow, който включва 30 компании, нарасна с 1% тази седмица, а технологичният Nasdaq се представи най-добре със скок от 3,7% за седмицата.

Поредица от негативни новини за пандемията тласна индексите до най-ниското им ниво за сесията по-рано през деня. Apple съобщи, че затваря отново общо 11 магазина във Флорида, Аризона, Южна и Северна Каролина. Всички магазини бяха отворени отново, след като първоначално Apple ги затвори през март заради пандемията. Цената на акциите на технологичния гигант се понижи с 0,5%.

Книжата на операторите на круизни кораби поеха надолу, след като Cruise Lines International Association съобщи, че прекратява операциите на круизните кораби от американски пристанища, позовавайки се на настоящата ситуация с пандемията. Книжата на Norwegian Cruise Line и Carnival поевтиняха с по над 5%, а цената на акциите на Royal Caribbean се понижи с 6,8%.

Аризона и Флорида съобщиха за рекорден ръст на потвърдените случаи на COVID-19 в петък на фона на продължаващите им усилия за повторно отваряне и увеличаването на тестването. В същото време в четвъртък Калифорния обяви над 4 хил. нови случая за един ден, най-големия брой за ден от началото на пандемията.

Търговията беше много волатилна преди първото ребалансиране на S&P 500 за 2020 г. в края на сесията в петък, което се случи над три месеца след като резките колебания на пазара принудиха S&P Dow Jones Indices да отложи традиционното си тримесечно събитие. Днешният ден съвпадна и с т. нар. „час на вещиците“, когато изтичат опциите и фючърсите на борсовите индекси и акциите.

Акциите, които се възползваха от повторното отваряне на икономиката, също бяха под натиск след съобщението на Apple. Книжата на Gap, Kohl’s и Nordstrom поевтиняха с над 3%, цената на акциите на United Airlines намаля с 6,9% а книжата на Delta отписаха 4,1% от стойността си.

Щатските индекси започнаха деня със силни ръстове след съобщението на Bloomberg, че Китай ще увеличи покупките си на американски селскостопански продукти, за да отговори на първата фаза от търговското споразумение. Съобщението успокои притесненията за търговските отношения между САЩ и Китай, след като двете страни влязоха в разгорещена реторика относно коронавируса.

На облигационните пазари доходността по 10-годишните американски държавни ценни книжа намалява минимално до 0,692%, а тази по 30-годишните облигации се повишава до 1,462%.

На валутните пазари доларовият индекс, който следи представянето на щатските пари спрямо кошница от шест конкурентни валути, прибавя 0,3% към стойността си до 97,71 пункта. Еврото поевтинява с 0,26% до 1,117 долара, а паундът отписва 0,59% от стойността си до 1,235 долара. Спрямо йената щатските пари поевтиняват с 0,10% до 106,85 йени за долар.

На стоковите пазари цената на петрола се повиши, но отстъпи значително от по-ранните си връхни точки заради безпокойството, че разпространението на коронавируса може да блокира скока на американската икономика.

Фючърсите върху международния бенчмарк Брент, добиван в Северно море, поскъпнаха с 61 цента до 42,12 долара за барел. Контрактите върху американския лек суров петрол WTI напреднаха с 91 цента до 39,75 долара за барел.

Цената на златото се повиши, след като увеличаването на случаите на коронавирус засили опасенията от втора вълна на пандемията, която може да принуди федералните власти да наложат нови блокади. Американските фючърси върху благородния метал поскъпнаха с 1,1% до 1740,79 долара за тройунция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:44 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още