IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Аржентина пак удължи срока за преговори с кредиторите

Разговорите ще продължат до 24 юли

09:20 | 20.06.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Аржентина за пети път удължи крайния срок  за притежателите на облигации да приемат предложение за преструктуриране на дълга на фона на обвиненията на кредиторите, че правителството се отдалечава от преговорите, съобщава Bloomberg.

Облигационерите имат време до 17 ч. (местно време в Ню Йорк) на 24 юли да приемат предложението на властите за дълга, казва се в изявление на правителството.

Допълнителното време ще се ползва за преговори, допълва се в съобщениео.

Аржентина Аржентина

Две групи кредитори на страната посочват в съвместно изявление, че „обединени в разочарованието си“ заради решението за "прекратяване на диалога" с кредиторите в критичен момент. Групите казват, че  двете страни са били близо до споразумение преди разговорите да затихнат.

„Аржентина създаде пречки за постигането на споразумение и се опита да предизвика разделение, като сложи край на продуктивния процес на преговори“, изтъква се в изявлението. „Решението на Аржентина преди два дни да се отдалечи от масата за преговори е още по-жалко, имайки предвид колко близо сме до резолюция“, казва се още в документа.

По-рано през седмицата Аржентина и нейните кредитори представиха ревизирани предложения за дълга, които значително стесниха разликите между двете страни, припомня Bloomberg. Правителството обаче заяви в сряда, че преговорният процес е показал разлики между основните групи облигационери и че  проучва всички възможности за възстановяване на икономическата стабилност.

Ad Hoc групата, която включва BlackRock Inc. и Ashmore Group Plc, заяви в сряда, че последното й предложение би предоставило на Аржентина достатъчно фискално пространство за справяне с икономическите предизвикателства, включително 38 млрд. долара облекчение на паричния поток за девет години.

Правителството на Аржентина и кредиторите не могат да се споразумеят за крайната стойност на преструктурираните облигации и как ще се изплащат начислените лихви. Спорен въпрос е и как  да се структурира „инструмент за възстановяване на стойността“, който се явява като подсладител за кредиторите, казват запознати с преговорите. От аржентинското министерство на икономиката отказват коментар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:38 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още