IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пр. Райков: Петролните цени ще останат на сегашните нива при втора заразна вълна

Ограничаването на добива от страна на ОПЕК ще започне да се разхлабва постепенно, тъй като тези страни разчитат на приходите от суровината, изтъква анализаторът

15:00 | 21.06.20 г. 3
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Callaghan O&#39;Hare/Bloomberg</em></p>

Снимка: Callaghan O'Hare/Bloomberg

При повторна вълна на коронавируса няма да има в такъв мащаб затваряне на икономиките. Поради това цените на петрола ще се задържат на сегашните нива. Но цените на петрола не могат да преминат над нивата от 45 долара за барел през тази година, защото пазарът е изключително пренаситен и има прекалено много нови производители. Това каза Преслав Райков, финансов анализатор, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria

"Имаме около 10,2 млн. барела петрол кумулативно, които Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) държи настрана. Това са 10% от световното потребление. В един момент този петрол ще трябва да започне да се връща на пазара, защото страните производителки разчитат на тези приходи", подчерта Райков.

Той отбеляза, че поради това смята, че цените на петрола ще се задържат в диапазона от 40 до 45 долара за барел в следващите от три до шест месеца.

Също така Райков коментира, че към момента пазарите са подкрепени единствено от централните банки.

"Наблюдава се изключително тежка и повсеместна намеса в САЩ, Европа и Япония. Пазарите вървят доста нагоре. S&P и Dow Jones почти достигнаха нива от преди коронавируса с изключителни ръстове в определени дни от миналата седмица, тъй като Федералният резерв обяви в понеделник, че започва нова програма по изкупуването на корпоративен дълг".

По думите му в Пекин и в САЩ започва втора вълна на коронавируса, но инвеститорите вече пренебрегват подобни страхове.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:42 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 1
bgMan
преди 3 години
Тия простотии ги приказвай ако оживееш след следващите 2 вълни. Ама като се замисля... по-добре е, че не вярвате. Дано и да се излагате на всички рискове.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 3
ing5rov
преди 3 години
как бе ... ковидът е двигателя на прогреса ... без него е все едно да дръпнеш щепсела ... : )))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 3
julian12
преди 3 години
Какви вълни какво тъптии?! Учени, и доктори казаха каква постановка е тая скалъпена пандемия. Айде спрете с простотиите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още