IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Т. Кантарджиев: Не е логично КПП-тата да се поставят наново

Тенденцията на ръст на новозаразените през последните дни е смущаваща, изтъкна директорът на Националния център по заразни и паразитни болести

10:00 | 21.06.20 г.
<p>
	Проф. д-р Тодор Кантарджиев.&nbsp;<em>Снимка: Министерски съвет</em></p>

Проф. д-р Тодор Кантарджиев. Снимка: Министерски съвет

Притеснителна е тенденцията през последните дни на ръст на новозаразените в България, заяви пред БНР проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести и член на Националния оперативен щаб. 

„Тенденциите са смущаващи, в последните осем дни имаме завишаване на положителните случаи. Това ме притеснява. Взривовете в огнища станаха много в страната. Хората са заразени от неспазване на елементарни правила – да не се събират по много и на затворени места. Това ще донесе много негативни последици“, посочи Кантарджиев.

Според него не е логично поставяне на КПП на входовете и изходите на градовете или затваряне на хората вкъщи:

„Все още мисля, че има съзнание у хората да пазят себе си и семействата си... За съжаление у нас, за разлика от други държави, се появиха противоречиви и взаимноизключващи се послания“, изтъкна Кантарджиев, като добави: „През март и април бяха взети навременни мерки, това доведе до слабо разпространение. Но медийното пространство беше залято от приказки, имаше противоричиви и взаимноизключващи се изказвания, включително и от лекари“.

Според него самосъзнанието на българите е било надценено.

 „На закрити обществени места препоръчвам маски, използване на дезинфектанти, избягване на събирания на големи групи на закрито. Маската предпазва“, допълни Кантарджиев.

Той посочи, че ако хората знаеха какви мерки да предприемат и как да ги прилагат, вирусът щеше да бъде ликвидиран.

„Надеждите на СЗО са, че сме близо да ваксина. Съмненията ми за нея са до каква степен тя ще предпазва от инфекция и колко дълго ще предпазва, дали тя няма да доведе само до по-леко протичане на заболяването. Ваксината срещу този вирус трябва да предизвиква реакция на клетъчния имунитет“, заяви Кантарджиев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:14 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още