IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тръмп: Тестовете за коронавирус са нож с две остриета

Американският президент се пошегува, като призова властите да забавят тестванията за коронавирус, тъй като те водят до установяване на повече новозаразени

10:30 | 21.06.20 г. 5
<p>
	Президентът на САЩ Доналд Тръмп. <em>Снимка: Go Namakumra/Bloomberg</em></p>

Президентът на САЩ Доналд Тръмп. Снимка: Go Namakumra/Bloomberg

Американският президент Доналд Тръмп определи тестовете за коронавирус като „нож с две остриета“, призовавайки властите да забавят темпа на тестване заради големия брой установени новозаразени.

„Насърчавам властите да забавят тестването за новия коронавирус, защото то води до установяването на повече новозаразени. Тестването е нож с две остриета“, заяви Тръмп по време на събитие, част от предизборната му кампания, цитиран от Bloomberg TV Bulgaria

“Това е лошата страна: когато тестваме до такава степен, ще откриваме повече хора, ще откриваме повече заразени”, коментира Тръмп. “Така че аз казвам да забавим тестването. Те тестват и тестват”, добави той.

Представител на Белия дом заяви по-късно, че Тръмп “очевидно се е шегувал”.

По думите на американския президент опонентът му на следващите избори, в лицето на Джо Байдън, е "безпомощна марионетка на радикалната левица".

В изказването си Тръмп отбеляза, че “има много лоши хора навън, които правят много лоши неща”, като не конкретизира за кого точно се отнася това.

Липсата на "преливаща" тълпа

Тръмп проведе първия си митинг, част от кандидатпрезидентската кампания в САЩ, след избухването на пандемията. Пристътстващите обаче не оправдаха очакванията.

По-рано тази седмица Тръмп посочи, че близо един милион души са потърсили билети за събитието в Tulsa Bank в Оклахома. С 19 хиляди заети места обаче залата беше далеч от пълна, което провали плановете на президента да се обърне към “преливаща” тълпа.

Има известни опасения по отношение на провеждането на митинги по време на пандемия.

Присъстващите на митинга трябваше да подпишат документ, предпазващ кампанията на Тръмп от отговорност за евентуално заразяване. Часове преди началото на събитието служители заявиха, че шестима от тях, участващи в организирането на митинга, са дали положителни тестове за коронавируса.

Не е напълно ясно обаче защо посещаемостта е била по-ниска от първоначално предвидената. Тръмп, който говори почти два часа по различни теми, определи присъстващите на стадиона като "воини".

Събитието, което е част от кампанията на Тръмп, беше едно от най-големите на открито в САЩ, след като Covid-19 започна да се разпространява в страната, като се проведа на фона на нарастващите случаи на новозаразени в Оклахома.

По данни на университета Джон Хопкинс САЩ имат над 2,2 милиона случаи на заразени с коронавирус и 119 хиляди жертви на заразата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:29 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

5
rate up comment 5 rate down comment 1
dikens15
преди 3 години
Въпреки, че коментара ти е подвеждащо-провокативен ще ти отговоря. И то по същият начин. Краварите скачат на такива дето ( поне на пръв поглед) могат да бият. Не очаквай от тях чудеса. Като това да скочат на велики сили като Иран и СКорея( там още им държи влага)Още се помнят подвизите на войската им в такива страшилища във военното дело като Виетнам, Корея, Афганистан. В Югославия говореха за наземна атака, ама май поразмислиха. Все пак едно е Холивуд, друго е когато ножа опре до кокал в реалният живот.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 2
Petar2015
преди 3 години
Чудя се какъв процент от присъстващите в залата са били цивилна охрана.Той човекът се пошегува и за митата върху Китайските стоки, ама от администрацията му не разбраха шегата и ги наложиха.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 1
Hahoto
преди 3 години
Пропусна Вова, той да не стои със скръстени ръце....?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 3
фиг.1
преди 3 години
Шегува се друг път. Иска да забави тестването за да изглежда все едно епидемията утихва. Иска да рискува здравето и живота на хората само за може да покаже по-добри отчети.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 4
zelka007
преди 3 години
мдааа ... ако изборите бяха днес , според соц.проучвания байдън 55% , тромбона 41% ... и залата верно беше празничка на снимките ... Бащицата пълни много по-големи зали ... :))) ... сега е време "елитните ирански бригади ал кудс на злощастно ударения генерал касем солеймани" да арестуват 2-3 танкера и рижия китеник да ги спаси ... барем му спре спадащия рейтинг ... четем че и фат ким се е наредил да му бият шамари , ще удари едно рамо за рейтингЪт на президентЪт ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още