IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Зеленчукопроизводителите сами ще избират как да им се помогне заради пандемията

Те ще могат за избират дали субсидията им да бъде на база площите, които обработват, или на база деклариран доход, посочва земеделският министър Десислав Танева

12:40 | 21.06.20 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Lauryn Ishak/Bloomberg</em></p>

Снимка: Lauryn Ishak/Bloomberg

Браншовите организации на зеленчукопроизводителите сами ще решат как да бъдат подпомогнати за загубите, претърпени заради пандемията, съобщи министърът на земеделието Десислава Танева.

Те ще могат за избират дали субсидията им да бъде на база площите, които обработват, или на база дохода, който са декларирали. 

След одобрението на Европейския парламент, България ще разпредели 100 млн. лв., за да компенсира загубите на земеделците.

Единствено градинарите, отглеждащи зеленчуци на открито ще имат право на избор как да бъдат подпомагани, съобщава БНР.

Изборът обаче няма да е индивидуален, а на браншовите организации.

Останалите сектори ще бъдат подпомагани по следния начин - производителите на плодове ще получат 50 лв. на декар; на рози 90 лв. на декар; на грозде 30 лв. и на оранжерийни зеленчуци  540 лв. на декар.

Подпомагането на животновъдите: 53 лв. на глава животно за говеда; 63 лв. за биволи; 10 лв. за овце и кози; 1 лв. за свине. Птицевъдите ще получат по 8 ст. за кокошка 5лв. пък е компенсацията за пчелно семейство.

Предстои предложението за плащанията да бъде обсъдено с представители на браншовите организации и с Европейската комисия.

Намеренията на Министерството на земеделие са кандидатстването да бъде максимално облекчено и до края на лятото средствата да бъдат изплатени на земеделците.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:37 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
ing5rov
преди 3 години
към тая група люде сложи и лекари , адвокати , търговци , полицаи , политици ... всеки гледа парата , а сметката я плаща народонаселението , скоропостижно преселващо се в по- добрия свят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
Sandy
преди 3 години
Зеленчукопроизводителите не заслужават никакви помощи. Масово купуват и засаждат чужди семена ГМО, които, освен че раждат безвкусни зеленчуци с вкус на найлон, пластмаса и тиква, но в много случаи са вредни, дори опасни за здравето. Алчността им съществено допринеса българите да оглавим световната класация по заболеваемост и смъртност. Заедно с българските производители и вносители на храни, които ни хранят с вредни и опасни изкуствени храни буквално избиват българската нация.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още