IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

WireCard: 1,9 млрд. евро вероятно липсват от баланса ни

Германската компания изтегли прогнозата си за за финансовата 2020 г. и не изключва ефекти върху годишните отчети от предходни финансови години

08:38 | 22.06.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: EPA/LUKAS BARTH-TUTTAS</em></p>

Снимка: EPA/LUKAS BARTH-TUTTAS

Подозрението, че при липсващите 1,9 милиарда евро в Wirecard може да става дума за случай на измама, е все по-вероятно: в изявление Бордът на директорите обяви рано сутринта в понеделник, че ескроу сметките „с голяма вероятност“ не съществуват. Преди това компанията приемаше съществуването на тези сметки и ги показваше като актив.

В същото време Wirecard оттегли предварителната оценка на финансовата 2019 година. „Възможните ефекти върху годишните финансови отчети от предходни финансови години не могат да бъдат изключени“, става още ясно от съобщението. Компанията също така изтегли прогнозата си за за финансовата 2020 година, предава DPA.

В центъра на скандала са доверителни сметки във филипинските банки BPI и BDO. Изчезналите 1,9 милиарда евро трябваше да послужат като обезпечение за заеми, предоставени на търговци.

През декември 2019 г. Wirecard премина от предишния си попечител в Сингапур, Citadelle, към нов попечител, филипински адвокат на име Марк Толентино. Според компанията последният е открил сметките в двете нови банки BDO и BPI.

Според Wirecard парите не са преведени от самата компания в двете банки. По-скоро партньорите от трети страни, чиито лицензи и контакти Wirecard използва за обработка в азиатския бизнес, сами са попълвали сметките - с дял от комисионите, които е трябвало да платят за използване на платформата Wirecard. Нито едно евро не е преминало през германската корпоративна централа, парите винаги са оставали в Азия.

Двете филипински банки декларираха още в петък, че Wirecard не е клиент и документите, които одиторите са им предоставили, са подправени.

EY също обяви в четвъртък, че съответните банкови документи са подправени. Одиторите също така отложиха одитирането на отчета, което доведе до срив на цената на акциите с до 80 процента в рамките на два дни.

След това рейтинговата агенция Moody's понижи кредитоспособността с шест нива до ниво „боклук“ (неинвестиционен рейтинг“). Представители на малки акционери, както и фондовите компании DWS и Union Investment разглеждат възможността за съдебни искове.

Досегашният главен изпълнителен директор и председател на Борда на директорите Маркус Браун подаде оставка в петък. Според обкръжението му Браун все още вярва, че е възможно милиардите да се появят отново. Временният началник на Wirecard - американецът Джеймс Фрайс, очевидно не приема това, както показва ad hoc съобщението.

Заедно с американската инвестиционна банка Houlihan Lokey сега Wirecard възнамерява да разработи стратегия за устойчиво финансиране. Банката предостави револвираща кредитна линия от 1,75 милиарда евро преди около две години. Тъй като Wirecard все още няма заверен финансов отчет банковият консорциум, ръководени от Commerzbank, Landesbank Baden-Württemberg и двете големи холандски банки ABN Amro и ING, всъщност може да си изиска незабавно изплащането на кредита.

Към неделя следобед това обаче не бе силно вероятно. Според информация на Handelsblatt в момента е в интерес на консорциума e първо да се стабилизира Wirecard след сътресенията през последните няколко дни. Може да има официално споразумение за предварително удължаване на кредитната линия до края на тази седмица.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:19 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още