IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Големите инвеститори разширяват обхвата на своята кампания в защита на климата

След като започнаха да притискат компаниите от Big Oil, предприемачите се насочват към стоманодобивната и строителната промишленост

09:19 | 27.06.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg</em></p>

Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Клубът от инвеститори, управляващи активи за 12,2 трлн. долара, разширяват обхвата на своята климатична кампанията, притискайки големите петролни компании, известни като Big Oil, за да предвидят по-ефективно климатичните промени. Очаква се тези инвеститори в скоро време да насочат фокуса си към други дружества с голяма експозиция към изкопаемите горива, съобщава Ройтерс.

Инвеститорите смятат, че тяхната кампания работи, отбелязвайки "изключително важната" новина за присъединяването на британския петролен концерн BP към други големи индустриални имена в намаляването на стойността на активите на фона на глобалния преход към по-чиста енергия, споделя Наташа Ландъл-Милс, ръководител на мениджъра на активи Sarasin & Partners.

„Въпросът, на който сега трябва спешно да се отговори от всички директори на компании и техните акционери, е: Къде другаде може да се надценяват позициите на компанията?“, изтъкват от инвестиционната група, в която участват над 20 фонда. 

Инвеститорите не могат да бъдат сигурни дали усилията им са причина BP да реши да намали стойността на активите си до 17,5 млрд. долара.

Но те вече започнаха да лобират пред компанията за строителни материали CRH и планират да влязат в контакт на англо-австралийската миннодобивна компания Rio Tinto, която снабдява стоманодобивната промишленост. Наред с цимента, стоманата е основен източник на парникови газове.

„Ще предприемем подобни ангажименти с други компании, зависими от изкопаемите горива“, изтъква в интервю за Ройтерс Ландъл-Милс, която координира кампанията.

Инвеститорите също планират да включат европейски и американски банки, финансиращи проекти за изкопаеми горива, добави тя.

Rio Tinto и CRH не отговориха на молбата на Ройтерс за коментар.

В началото на миналата година инвеститорите започнаха да лобират пред счетоводните фирми, известни още като Big Four - EY, Deloitte, PwC и KPMG - за да гарантират, че рисковете, свързани с климата, се отразяват адекватно във финансовите отчети на дружествата, които те одитират. Кампанията е едно от редицата усилия на инвеститорите да насочат дружествата към политиките за опазване на околната среда, на фона на опасенията, че много предприятия допринасят за затоплянето на планетата, като същевременно не успяват да се подготвят за рисковете, пред които са изправени.

Големите мениджъри на фондове, включително BlackRock, управляваща активи за около 7 трлн. долара, подхождат много по-сериозно относно климата, докато други инвеститори заплашват да изтеглят парите си от Бразилия, ако страната не вземе радикални мерки по отношение на обезлесяването на Амазонската екваториална гора.

Кампанията, ръководена от Sarasin & Partners, подчертава, че финансовите отчети на компаниите напълно отразяват начина, по който правителствата предприемат мерки за стимулиране на борбата с климатичните промени, като намаляващите разходи за производство на възобновяема енергия вероятно ще повлияят на бъдещата рентабилност.

Отчитането на потенциалните бъдещи загуби може да отслаби баланса на дадена компания, което затруднява осъществяването на нови инвестиции в дейности, свързани с ограничаването на въглеродните емисии, като дейността по проучване на петролни находища, твърдят инвеститорите.

Коалицията включва Sarasin & Partners, M&G Investments, Jupiter Asset Management, NN Investment Partners и пенсионни фондове като Brunel и датската PKA.

Миналата седмица BP намали своята прогноза за цената на петрола сорт Брент до 55 долара за барел до 2050 г. от 70 долара, като заяви, че очаква сривът в търсенето на петрол по време на пандемията от коронавирус да ускори прехода към нисковъглеродна икономика.

От компанията заявиха още, че ще трябва да бъдат преразгледани някои планове за проекти за проучване на петрол и газ, намиращи се в начален етап.

Междувременно британско-холандската Shell също понижи дългосрочните си очаквания за цената на Брент до 60 долара за барел спрямо прогнозата от 2018 г. за 70 долара. Total също преразгледа очакванията си за цените в посока надолу.

Въпреки че компаниите от Big Oil често коригират предположенията си за цените, инвеститорите отбелязват, че докладът на Shell се позовава значително на климатичните рискове в сравнение с този от предходната година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:11 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още