IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Противопоставянето между ЕЦБ и Германия не е приключило

Обвиненията в непропорционалност на мерките на регионалната централна банка се прехвърлят и върху последната програма на институцията

22:31 | 22.06.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Най-решителният опит на Европейската централна банка досега да се изправи срещу германското недоволство от облекчаващата й политика, може да се появи веднага след тази седмица.

Това намекна управителят на институцията Кристин Лагард след решението си на 4 юни, като каза, че протоколът от тази среща, който трябва да бъде публикуван този четвъртък, ще включва описание на доводите на членовете от ръководството за продължаване на мярката, предава Bloomberg.

Решението на германския Конституционен съд срещу покупки на активи от страна на ЕЦБ в размер на 2 трилиона евро (2,3 трилиона долара) създаде противопоставяне между главния правен орган на най-голямата икономика в Европа и ЕЦБ, която не е подчинена на националните юрисдикции.

Петер Хубер, съдията, който изготви решението, продължи да оказва натиск върху ЕЦБ да отговори, настоявайки, че институцията не е „господар на Вселената“. В четвъртък той заяви, че централната банка не може да стартира „програма за преразпределение“.

Разделението на ЕЦБ от националните институции е един от аспектите, които направиха много по-сложен проблема. „Търсим подходящо решение, което позволява на правителството и Бундестага да имат достъп до съображенията на Управителния съвет на ЕЦБ“, каза управителят на Бундесбанк Йенс Вайдман в интервю за FAS.

Понастоящем ЕЦБ съставя записи, документиращи пропорционалността на покупките на облигации, които Бундесбанк ще предаде на Берлин. еу еу

Заместник-управителят на ЕЦБ Луис де Гиндос каза пред германското списание Der Spiegel, че ЕЦБ е готова да си сътрудничи с Бундесбанк за предоставяне на информация.

„ЕЦБ винаги оценява много внимателно, че предприетите мерки са подходящи, необходими и пропорционални ”, каза в интервю за La Repubblica членът на Изпълнителния съвет Изабел Шнабел.

„Не искаме да купуваме дълг до степен, която би нарушила функционирането на финансовите пазари. Ние купуваме само месечна сума, която е предварително фиксирана. и ще спрем веднага щом бъде постигната целта за инфлация. За мен това означава, че програмата за закупуване е пропорционална”, заяви от своя страна Филип Лейн в интервю за De Telegraaf.

Залозите са големи за ЕЦБ, тъй като европейската икономика преминава през безпрецедентен спад и се нуждае от продължителна парична подкрепа.

„Терминът„ пропорционалност “ще бъде ключов компонент от речника на ЕЦБ, особено ако продължават правните предизвикателства“, заяви Карстен Бжески, главен икономист в ING Германия. „Друг е въпросът дали такъв анализ може действително да се извърши преди прилагането на мерките. Същността на нетрадиционната мярка е, че не можете предварително да знаете напълно как работи", каза тя. п п

Лагард ще има допълнителна възможност да се обърне към германския съд, когато отговори на писмено запитване от член на Европейския парламент от Германия, който също попита за пропорционалността на количествените улеснения. Подобна кореспонденция от законодателната власт на ЕС често се използва като метод за поемане на отговорност от ЕЦБ.

Очертават се още правни проблеми, този път фокусирани върху най-новия стимулиращ инструмент на ЕЦБ, стартиран за подпомагане на борбата с коронавирусната криза, който ще доведе до закупуване на 1,35 трилиона евро дълг до средата на следващата година. Дясната партия "Алтернатива за Германия" заяви, че ще заведе дело срещу парламента и федералното правителство, за да спре участието на Бундесбанк в тази програма.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:04 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още