IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Самотните туристически забележителности в Турция очакват решителна седмица

Много от плажовете в страната са празни, а хотелите тепърва ще решават дали да отворят врати

21:49 | 22.06.20 г.
<p>
	<em>Снимка: EPA/БГНЕС</em></p>

Снимка: EPA/БГНЕС

Средиземноморските крайбрежия и историческите забележителности на Турция са изправени пред много важна седмица, тъй като правителството се готви да отвори границите и да спаси поне част от туристическия сезон, който вече пострада заради коронавирусната пандемия, предава Ройтерс.

По-голямата част от плажовете са празни, а много хотели тепърва решават дали да отворят врати, съобщи пред Ройтерс турският министър на туризма Мехмет Ерсой и изрази надежда, че шестата по големина дестинация в света може да привлече до половината от миналогодишните 45 млн. туристи.

Но много зависи от разговорите за започване на полети от Русия, Германия и Великобритания, които също пострадаха от вируса. Тези разговори трябва да завършат до началото на следващата седмица, допълни Ерсой.

Залогът за Турция е висок, след като скок на случаите на COVID-19 този месец засили притесненията в страната, където туризмът съставлява 12% от икономиката. Чуждестранните посетители са намалели с две трети през първите пет месеца на годината.

За да убеди чужденците и техните правителства, че пътуването е безопасно, Анкара създаде програма за „здравословен туризъм“, включително проверки на здравето и хигиената, и над 600 хотела са кандидатствали за сертифициране. Лобирането е насочено към близо 70 страни с фокус към Европейския съюз.

Но полетите едва сега започват, включително от САЩ. В средиземноморския хъб Анталия историческият център на града през уикенда беше на практика празен и много малко чуждестранни туристи можеха да бъдат видени в хотелите.

Подобни хотели „не могат да оцелеят само с турски туристи“, казва Ерсой. „Идните десет дни ще бъдат критични, тъй като решенията се вземат на границите..., до момента не е ясно как ще започне международният трафик“, допълва той.

Запитан дали туризмът ще бъде спрян, ако чужденците доведат до ръст на новите случаи, министърът посочва, че „трябва да наблюдаваме цифрите“, а решенията ще се вземат от отделен научен комитет.

Турция се надява основният й източник на туристи – Русия, която има третия по големина брой случаи на коронавирус, да започне полети в средата на юли. Германия, която е на второ място по брой туристи в Турция, отправи предупреждение за пътуванията до края на август, но може да го отмени по-рано.

След отмяната на блокадата този месец, официалният брой на новите случаи се удвои, след което се установи на около 1200 дневно. Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че Турция е загубила известен контрол върху ситуацията.

Най-дългата рецесия

Приходите от туризъм на стойност около 35 млрд. долара помогнаха текущата сметка на Турция за кратко да стане положителна миналата година. През април дефицитът достигна 5 млрд. долара, след като приходите изчезнаха, а празните хотелски стаи това лято може да го увеличат още повече.

Растящите външни дисбаланси може да подложат турската лира на по-голям натиск, след като тя достигна рекордно дъно миналия месец, и може да засилят опасенията заради намалелите запаси с чуждестранна валута на Турция.

„Туризмът вероятно е секторът, който ще премине през най-дългата рецесия“, а сезонните му работници са изправени пред „много лош период“, коментира Сейфетин Гюрсел, икономист в университета „Бахчешехир“ в Истанбул.

Анкара реши да спре държавното финансиране, което отчасти покриваше загубените заплати на служителите с редовни трудови договори, включително някои в туризма. Служители и профсъюз съобщиха, че някои хотели са започнали обучения за хигиена и социално дистанциране, въпреки че много от тях са спрели да наемат нови хора.

Окан Осман от Франкфурт беше един от малкото туристи, пристигнали в Анталия, която според него е „много по-добра и по-чиста“ отколкото в предишни години. „За всички, разбира се, е трудно, както и за служителите, но те изглеждат добре обучени и всичко е наистина добре подготвено“, допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:20 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от На път виж още

Коментари

Финанси виж още